Translate

2014. március 17., hétfő

DiabDiéta

Azért nem olyan egyszerű megtalálni a hozzánk legközelebb álló, egészségünkre semmiképpen sem káros, mégis hatékony diétás módszert. Nap, mint nap találkozom ezzel a témával/problémával szűkebb és tágabb környezetemben is.

Ilyen szempontból kifejezetten "hasznos" a diabétesszel együtt élni, hiszen számomra nem kérdés, hogy mi az, ami egészséges és mi az, ami nem. Tanulom, tudom, csinálom, hiszen erről (is) szól az egész életem. Az más kérdés, hogy a mindennapok, a barátok, a munka, a stressz mennyire engednek betartani bizonyos "íratlan szabályokat". Gondolok itt egy-egy kósza bulira, vagy szülinapi vacsorára, ahol becsúszik egy pohár bor vagy egy szelet sütemény például... :-)
De azért igyekszem odafigyelni magamra...

Súlyproblémáim szinte nem is voltak. A gimnáziumban minden egyes napom egy Twix csokoládéval és a 2 dl Sprite üdítővel indult a suli-büfében. Aztán, hogy mi mindent ettem napközben, én már nem is emlékszem. Sosem tartottam fontosnak az evést, habár mindig szerettem az ízeket. A menzás tejfölös csirkepörköltet például sosem felejtem. Életemben nem ettem olyan finomat, azóta sem. Igazi ínyenc vagyok, bika csillagjegyemhez híven.:-)
A szervezetem aztán 2002-ben úgy döntött, hogy ideje lesz táplálkozni, nem csak enni. :-D

Mondanom sem kell, minden megváltozott. Azóta egy egész tápanyagtáblázatot cipelek a fejemben, plusz egy nagyméretű abakuszt is, amivel állandóan szénhidrátot számolokNem olyan könnyű feladat ez még annak ellenére sem, hogy ma már szinte rutinná vált az egész. Viszont hasznos. Főleg, ha a diétáról beszélünk.
www.weheartit.com
Még az a szerencse, hogy a zöldségeket mindig szerettem és hogy sosem voltam túlságosan édes szájú gyermek.:-) Így nem tört meg túlságosan a hirtelen életmódváltás. Alig kellett valamiről lemondani... A cukros üdítő nem hiányzik, a Twix csoki meg végképp... egyébként is, ma már akkor és úgy helyettesítem ezeket, ahogyan csak akarom. :-) Szóval a kajával nem volt gond, a mennyiségével annál inkább...
Az orvosok olyan nagy mennyiségű szénhidrátbevitelre ítéltek az első pár hónapban (szerintem ettem akkoriban akár 250g CH-t is naponta... grrrrrrr), hogy majd kipukkadtam.
És mivel még nem értettem a mechanikát, nem tudtam mit miért kell enni vagy csinálni, csak tettem a dolgom. Meg is híztam. Aztán jött a fogyókúra...
Először átestem a ló egyik, majd másik oldalára, szóval... amíg eleinte mindent megettem, ami a szemem elé került, azután már az almán, extrudált kenyéren és natúr joghurtokon kívül mást nem voltam hajlandó magamhoz venni. Fogyni akartam. Gyorsan. Az edzőterembe is lejártam minden nap, aminek fantasztikus eredménye lett, hiszen úgy néztem ki, mint egy gazella.:-) De közben egyszer sem figyeltem a cukorértékeimre, az egészségemre. Eredmény: gyomorbántalmak és sokkal magasabb Hba1c

Szerencsére két év alatt túl lettem ezen az időszakon, gyorsan beláttam, hogy hülyeség, amit csinálok. Úgyhogy idővel próbáltam nem a súlyomra és az alakomra koncentrálni, hanem az egészségemre, a jó közérzetre, és természetesen többet fáradoztam a vércukorértékeim beállításán, mint a hasam vagy a karizmaim formálásán. Így, 4-5 év távlatából elmondhatom, hogy ez egy nagyon okos döntés volt. :-D
Azóta is igyekszem betartani a cukorbeteg diétát, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, zsíros ételek helyett soványabbakat enni és még edzőterembe is betévedek néha.:-) 
Hurrá.

És azóta is vallom, hogy a szélsőséges, egyoldalú diéták hosszú távon csak tönkretesznek! Ahhoz, hogy testünk ne kezdjen el idő előtt leépülni, minden tápanyagot be kell vinnünk a szervezetünkbe! 

A gyümölcsök és zöldségek mellett, melyek az egészséges élet és vitalitás alapjai, ugyanúgy szükségünk van jó minőségű gabonákra, fehérjékre (<20%) és zsírokra (<30%) is. A lényeg, hogy igyekezzünk a lehető legtisztábban étkezni, és kerülni a tartósítószereket!

Ráadásul nekünk, cukorbetegeknek minden egyes nap játszani kell a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokkal... amit egyszerűen lehetetlen egyoldalú diétákkal megcsinálni.

Szóval hajrá!
Gondold újra!:-)

Utóirat:
Mindig az egészség az első.

Üdv,
DiabGirl