Translate

2012. augusztus 8., szerda

DiabDiagnózis

Emlékszem, amikor tíz éve kórházba kerültem a cukorbetegség gyanújával, még fel sem fogtam mi történik velem. Igazából fogalmam sem volt arról, mit jelent cukorbetegnek lenni. Soha nem láttam tűket, vércukormerő készüléket. Soha nem számoltam kalóriákat és nem tudtam, hogy az ételeknek szénhidrát-tartalma van. Még idős néniket és bácsikat sem láttam ezzel a problémával, cukorbeteg gyerekekről meg pláne nem hallottam. Minden új volt. Mégsem töltött el félelemmel a gondolat, hogy ezentúl máshogyan kell élnem. Igaz, amikor először kellett magamba szúrnom a tollamat, kissé megrettentem, de azt hiszem a kezdetekben ez volt az egyetlen sokkoló pillanat. Az új helyzethez képest elég jól viseltem a tényt, hogy tulajdonképpen vége az eddigi életemnek. A kórházban meghallgattam a dietetikust, az orvost, a nővérkét, tudomásul vettem a feladatokat, tennivalókat és hazamentem. 

Otthon aztán elkezdtem megélni mindazt egyedül, amiben egy hétig segítséget kaptam. Reggeli mérés, számolás, evés, szúrás, délelőtti mérés, evés, szúrás, majd következett az ebéd, az uzsonna, a vacsora, míg végül lefekvés előtt is mérnem, s néha ennem is kellett. Rutinszerű volt az egész, alig figyeltem oda bármire is. Édesanyám rengeteget segített abban, hogy a mindennapjaim a lehető leggördülékenyebben menjenek. Tulajdonképpen együtt mértünk, számoltunk, ettünk, mintha újra gyerek lettem volna, pedig már majdnem elmúltam 18 éves. Igen, újra tanultam élni, elfeledtem mindazt, ami addig volt, s nyitottam egy teljesen új fejezetet.


Utóirat:

Nem voltam túlzottan elkeseredve, amikor megtudtam a diagnózist, pedig velem egykorú diabéteszeseket nem ismertem, és csak idős néniket és bácsikat láttam a kórtermekben is. De valószínűleg csak a tudatlanságom állt a nyugalom hátterében. És azok a híres celebek, akikről később olvastam, hogy hasonló terhet cipelnek velem együtt. Például Erős Antónia, Hevesi Tamás vagy Kovács Áron.

De vajon gondoltátok volna, mennyi világhírű sztárt érint(ett) még a cukorbetegség? Elvis Presley, Sharon Stone, Halle Berry, Elizabeth Taylor, Johnny Cash és még sorolhatnám.

DiabGirl