Translate

2012. szeptember 29., szombat

Cukormentes almatorta egressel


Természetesen én sem akartam kimaradni a kóstolgatásból, már ami az év cukormentes tortáját illeti.:) FANTASZTIKUS. És akkor itt akár pontot is tehetnék a bejegyzésem végére. 
A mézes ízvilág és a finom alma illat egyszerűen levett a lábamról. Na, nem mintha olyan nehéz lenne elcsábítani valakit, aki minden nap talál alkalmat arra, hogy valamilyen módon csillapítsa az édesség utáni vágyát… Hát igen, ilyen vagyok.:) De ebben az esetben nem csak holmi fellángolásról, hanem igazi szerelemről beszélek, amiért még az inzulinomat is szívesen belövöm.:) Nem is tudom szavakkal kifejezni, mennyire hálás vagyok a torta megálmodóinak ezért az élményért. Hogy még cukorbetegen sem kell lemondani a desszertek minőségéről… szóval FANTASZTIKUS.


Egy szelet almatorta egressel 309 kilokalóriát (Kcal)  és 25,6 gramm szénhidrátot (=CH) tartalmaz. A diabétesz szempontjából ez utóbbi a mérvadó, hiszen az inzulint a bevitt szénhidrátmennyiségtől függően kell adagolnom ahhoz, hogy étkezés után ne legyen se túl alacsony, se túl magas a vércukorértékem. Ennek pontos arányát igazából elsőre csak megtippelni lehet és  mivel én általában 10 gramm CH-ra adok egy egységet, ez esetben, ha kicsit felfelé kerekítek, az inzulin három egység lesz. Így is tettem, beadtam hármat. Még mielőtt eltűntettem volna a sütikét a tányéromról, megmértem a vércukrom, ami azért nagyon fontos, mert a beadandó inzulinmennyiség azonnal több vagy esetleg kevesebb lehet, amint a normális tartományon kívülre esnek az értékek. Megjegyzem, a vércukor normális értéke 4,0 és  5,0 mmol/l között, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatt van. Nos, nálam nem volt gond, mert 5,9-el vettem magamhoz ezt az almás finomságot. Tökéletes.:) 

Kísérletezés közben én többször is ellenőrzöm a vércukorértékeimet azért, hogy lássam, hogyan reagál a szervezetem az újdonságra. Az ország cukormentes tortájának azonban megelőlegeztem a bizalmat, és csak egy órával étkezés után néztem meg, hogy mi a nagy helyzet. Nem csalódtam. 3,6 mmol/l volt, tehát alacsonyabb is, mint kellene. Bebizonyosodott számomra, hogy valóban nincs vércukoremelő hatása, hogy tényleg lassan szívódik fel a benne található szénhidrátmennyiség, és így valóban biztonsággal beépíthető a cukorbeteg étrendbe. 
Tanulság nekem: a három egység sok volt, így legközelebb csak kettővel próbálkozom, hogy biztosan ne essen le újra a vércukorérték.:)

Ajánlom neked ezt a FANTASZTIKUS finomságot akkor is, ha nem kell törődnöd a tápanyagértékekkel. Tényleg jó.:) 
Ha szívesen kísérleteznél az elkészítésével is, a hivatalos oldalt ITT megtalálod..:)

Utóirat:

Ha nem kellene minden percben kalóriákat és szénhidrátokat számolgatnom, talán nem is foglalkoznék annyit az egészségemmel. Ha nem lenne a diabéteszem, és nem kellene vigyáznom az anyagcserém működésére, lehet, hogy már gurulnék a pluszkilókkal.:) Szóval, Thanks God!:)

DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése