Translate

2012. szeptember 16., vasárnap

Lipodystrophia

Nem valószínű, hogy ismered ezt a kifejezést, még akkor sem, ha cukorbeteg vagy, pedig az intenzifikált inzulinkezelés szempontjából szinte kötelező (lenne) beszélni róla.

A lipodystrophia számomra is nehezen definiálható, mert bár elég sokat írnak erről a többnyire angol nyelvű weboldalakon, de nem kizárólag diabétesz témakörben. Ha röviden kellene meghatároznom a fogalmat, egyfajta zsírszövetben előforduló rendellenességnek nevezném. Találkoztam vele például AIDS betegséggel és sorvadásos betegségekkel kapcsolatban is, melyek azért igen súlyos körülményeknek számítanak!  A cukorbetegség aspektusából tekintve a lipodystrophia szinte ártalmatlan. Leginkább akkor alakul ki, amikor az inzulin tollat használva nem figyelsz a beadás helyére és az inzulint folyamatosan a bőrnek ugyanarra a területére lövöd. Kellemetlen következménye végül kisebb csomók vagy puklik formájában jelenik meg, amelyek nem csak esztétikai szempontból okozhatnak problémát. Az orvosok gyakran tanácsolják, hogy próbáld az inzulin beadás helyét folyamatosan variálni a karokon, hason, lábakon, na de mi van akkor, ha hozzám hasonlóan vékonyabb testalkatú vagy és esetleg már a „babahájad” sincs meg ehhez? Nekem nincs túl sok, ezért folyamatosan problémát okozott ez a feladat.

Mindig is a hasamon volt a legegyszerűbb beadni a „cuccot”, a kórházban is így tanultam meg használni a tollakat, ezért nagy kényelemmel vettem igénybe ezt a területet sok éven át. Persze nem hagytam figyelmen kívül a felkarok és lábak nyújtotta lehetőségeket sem, de sajnos máshol nem nagyon tudtam fájdalomérzet nélkül megszúrni magam. 
Ennek az lett az eredménye, hogy az utóbbi két évben kicsit megduzzadtak ezek a pici csomók a hasfalamon. Merthogy van kettő is. 
Véleményem szerint rengeteget rontott a helyzeten az, hogy annak idején erről nem kaptam megfelelő tájékoztatást a belgyógyászaton. Nem óvtak ettől a kellemetlenségtől. Vagy csak nem emlékszem rá. Bár ezt kétlem, ugyanis modellként igazán nem volt mindegy, milyen a bőröm állapota. Meg egyébként sem.:) Mindig sokat foglalkoztam a külsőmmel, ami ma sem változott, ezért egyre inkább zavar a kis szövet alatti görcsök látványa. A barátnőim mind azt mondják, hogy ha nem hívom fel a figyelmüket erre a kis bibire, ők észre sem veszik azt. És valószínűleg igazuk van.
Én viszont látom, érzem, és zavar.

Sokat gondolkodtam azon, vajon mi válthatta ki ezt a hirtelen, negatív irányú változást, míg végül a mozgásszegény életmódban találtam választ a kérdésemre (azon túl persze, hogy sokszor kénytelen vagyok ugyanazokra a helyekre lőni). Tisztességesen bevallom, mostanában kissé inaktív a hozzáállásom a sporthoz, ami szerintem jelentősen befolyásolja a bőröm állapotát (a szúrások tekintetében).
A diabéteszem alatt végig sportoltam, és előtte is, mindig, rendszeresen. A gimiben versenyszerűen röplabdáztam, a főiskolán futottam, illetve ismerkedtem az edzőtermekkel. Szóval a mozgás mindig az életem része volt, de az utóbbi két évben sajnos rengeteg kifogást találtam arra, hogy miért nincs időm az aktív kikapcsolódásra. Túl sok munka, éjszakázás, betegség, fáradtság, kevés pénz, meg amúgy se, meg azért se… blablabla.

Szerintem ezen a képen jól látszik, de döntsd el Te.:)
Hidd el, nagy hiba volt elkerülni a rendszeres sportot és tornát! Hiba volt hadakozni ellene! Mert, ha végiggondolom a dolgot, és kicsit szakmai szemmel is vizsgalódom a lipodystrophiával kapcsolatban, világosan látom, hogy leginkább a mozgásszegény életmód rontott a helyzetemen. 
Sportolás közben rengeteg energia szabadul fel a szervezetben, és nagymértekben javul a vérellátás, illetve a szövetek rugalmassága is, ami mind akadályozza az ilyen gócok kialakulását a bőrfelszín alatt. Sokat olvastam az emberi testről, mert nagyon érdekel ez a téma, és mert épp sportedző vizsgára készülök... megint.:) Remélem idén lesz bátorságom végigcsinálni. Tavaly nem volt.

De, hogy mit lehet tenni? Mit KELL tenni a lipodystrophia elkerüléséért? Szerintem mozogni, mozogni, mozogni! Én tegnap kiváltottam egy fitness bérletet. Elhatároztam, hogy visszatérek a régi kerékvágásba.:) Az egészségemért, a kifogástalan alakomért, a jó közérzetemért, a tökéletes vércukor értékekért ÉS most már a kis csomók ellen is!:)

Szurkolj nekem kérlek, és közben mozogj velem Te is!:))) Önmagadért.:)))

Utóirat1: 

A blogomon keresztül megismertem egy nagyon kedves cukorbeteg lányt, akinek az a véleménye, hogy rosszul adom be az inzulint magamnak, ezért látszanak a gumók. Igaza lehet, így most más módon gyakorlom a szúrást.:)

Utóirat2:

Ami számomra a legelképesztőbb, hogy egy-egy tömörebb bőr alatti pukli az inzulin felszívódását is megzavarhatja vagy akár egyenesen akadályozhatja is azt. Ez esetben az inzulin váltás is szükségessé válhat. Érdemes odafigyelni rá! Innentől én sem veszem félvállról ezt a problémát.

DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése