Translate

2012. november 22., csütörtök

TámogatNi

Köszönöm Nektek, hogy ilyen sokan olvastok!:)
Amikor nyáron megfogalmazódott bennem a DiabGirl ötlete, még remélni sem mertem, hogy az oldal látogatottsága év végéig megközelíti majd a tízezret.
Nos, máris túlléptük a 8000. oldalmegjelenítést, és a Facebookon is egyre többen vagytok jelen a DiabGirl üzenőfalon, aminek tiszta szívből örülök.:) Mindez bizonyítja, hogy a cukorbetegség fontos téma, olyan területe az egészségügynek, amiről sajnos nem beszélünk eleget. Mindez bizonyítja, hogy van még mit tanulni, a hozzáállás, a kezelések, a diéták, és sok olyan más témában, ami segítheti a könnyebb és boldogabb diabétesz életet. És bizonyítja azt is, mennyivel elfogadhatóbb tapasztalatokat cserélni egymás között, mint orvosokkal, szakértőkkel, dietetikusokkal cseverészni. Igaz a mondás, miszerint cukorbetegen az ember tulajdonképpen önmaga orvosává válik. Nincs az a jól bevált recept, diéta, inzulin vagy egyéb megoldás, amivel bárkit bármikor bármilyen körülmények között rá lehet állítani egy jól működő anyagcsere folyamatra, hiszen mindannyian mások vagyunk, másképp gondolkodunk, máshogyan érzünk és élünk.


Elég a saját mindennapjaimat megfigyelnem, és azokat pirinyó darabjaira szétszedve láthatóvá válik, milyen sok energia, munka és akarat van jelen mindössze 24 órában is. Látható lesz számomra és számodra is, hogy cukorbetegként élni bizony nem csak fizikai küzdelmet jelent, hanem lelki megterhelést is. Sokat. Nagyot. Megélni a mélységeket, magasságokat, boldogságot és keserűséget... nekünk mindez teljesen mást jelent. Hiszen egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy nem csak a magunk életét éljük, hanem hasnyálmirigyünk helyett is mi dolgozunk. Minden percben. Nem véletlenül utaltam erőteljesen ennek lelki oldalára. Az embernek szerintem ma egyébként is rengeteget kell dolgoznia önmagával való kapcsolatán. Az elfogadás, önismeret, önmagunk szeretete mind mind olyan fogalmak, amiről manapság tengernyi könyvet, cikket, videót olvashatsz és nézhetsz ugyan, de sok esetben lövésed sincs a témáról. 
Mi tudjuk mit jelent az önismeret, önmagunk és mások szeretete. Elhiszed?
Tudjuk, mert cukorbetegként alapvető tulajdonságunk kell, hogy legyen, szeretni magunkat. Csak így kivitelezhető a "közös" munka, amiben elengedhetetlen figyelni testünk jelzéseire. Ha bízol saját magadban, hidd el, könnyebben veszed az akadályokat, és ez a diabétesszel együtt élve bizony fokozottan is igaz lehet. Tudjuk, mert a magas és alacsony vércukorétékek okozta rosszullétek, az állandó mértékletesség, ezáltal a stressz, és hangulatingadozások megtűzdelik a mindennapokat, attól függetlenül, hogy épp szomorúak vagyunk, mert összevesztünk valakivel, vagy épp madarat lehet velünk fogatni, mert nyertünk a lottón. Tök mindegy. Mindig észnél kell lenni, mindig tervezni kell, egyszerűen tilos a hanyagság.
És még így sem lehet tökéletesen jól csinálni. Ezért fontos nagyon családtagjaink, barátaink szeretete, és megértése, hogy ne valami kívüllálló, fura szerzetként kelljen élnünk egészséges társaink között. Mert nem ufók vagyunk, csak van amit máshogyan csinálunk mint mások, és ehhez vércukormérőt és inzulint is használunk. Igen. De ettől még nem vagyunk beteg emberek, minden lehetőséget ugyanúgy tálcán kínál az élet. Maximum űrhajós vagy öttusázó nem lesz belőlünk. Ettől függetlenül élni, szeretni, enni, inni, bulizni, gyereket csinálni és szülni, sírni és nevetni, dolgozni és pihenni mi is ugyanúgy tudunk.:) Csak közben megvívjuk saját belső harcainkat...

Persze fontos a támogatás, a segítség orvosainktól is, akik megfelelő mederbe próbálják terelni az állapotunkat. Mert kell a támasz. Kell a megértés.
Nekem is.

Utóirat:

Azért ez a nyáron született rendelet, miszerint a kontrollt megelőző fél évben két 8 % alatti Ha1c-vel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy az analóg inzulint továbbra is 100%-os támogatással használhassuk, elszomorít. Ergo, van aki megérdemli, és van aki nem? És itt felhívnám a figyelmet még egyszer arra, hogy a jó értékek beállítása valóban nem mindig a jól beállított diétán múlik. Több olyan külső körülmény, váratlan eset befolyásolhatja a kezelést, amire az ember sokszor nem is számít. Vajon az, aki ezt a rendelkezést útjára bocsátotta, tisztában van-e a diabétesz fogalmával? 
Persze, ha valaki nemi átalakító műtétet vagy mellimplantátumot szeretne igényelni, bátran jelentkezzen az illetékeseknél, mert jó eséllyel megkaphatja a TB támogatását. Halleluja.:)

DiabGirl

6 megjegyzés:

 1. Nehéz elhinni, hogy egy olyan életvidám lány mint Te, aki mindenben képes meglátni a jót, megél nehéz időszakokat is. Sok erőt és kitartást kívánok ezekhez az időszakokhoz, de biztos vagyok benne, hogy segítenek majd akik közel állnak hozzád. Nem tudok elképzelni okot, amiért ne tennék...:)
  Ez a nyáron elfogadott rendelet viszont mindenféle politikától függetlenül egy vicc.. Remélem, hamar eltörlik és helyette inkább az átalakító műtéteket teszik fizetőssé..:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm albundy, kedves vagy!:) Nem egyszerű a cukorbetegséggel együtt élni, sokan gondolják azt, hogy ez egy szimpla diétás feladat, pedig sokkal de sokkal több annál... Viszont minden nézőpont kérdése.:)
   Tudod, inkább táncolni az esőben, mint elbújni, amíg elvonul a vihar!:)))

   Csodás napot Neked!:))

   Törlés
  2. Igen, ha nem is ennyire sarkítva, de azért én is így gondoltam sokáig, de ennek megvan az oka: nekem is volt egy cukorbeteg osztálytársam, akivel kapcsolatban, csak annyi látszott az egészből, hogy van rajta egy tapasz meg valami kis kütyü. Lehet neki is ezekkel a dolgokkat kellett szembenéznie nap mint nap csak nem beszélt róla és nem mutatott kifelé ebből semmit..
   Egy szó mint száz, más azért ezt így látni.

   Törlés
 2. azért nem is olyan rossz dietetikussal cseverészni, ugye?! :-O
  E. :-)))

  VálaszTörlés