Translate

2012. december 23., vasárnap

EgyszerűenÖsszetett

Tehát az inzulin nem tud harcba szállni a cukrokkal. Konkrétan, hatástalan az egyszerű szénhidrátokkal szemben. 
Azért van annyi elhízott ember a világon, mert mindenki ész nélkül tolja a finomított cukrok mellett a többi "bombát" is, és mindezzel sajnos az egészséges hasnyálmirigy sem tud mit kezdeni. Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy ilyen gyorsan hatványozódik a diabéteszesek száma a Földön...
Számomra ez lett a pénteki konzultáció eredménye...

A dokival végigmazsoláztuk azt az öt napot, amíg a szenzort viseltem (az általam írt jegyzetek és a műszer által kreált grafikonok segítségével). Borzalmas volt az ábra... de tudtam én, hogy valami nem oké, vagy valamit egyszerűen nem jól csinálok. Tényleg nem.
Hangsúlyozom, tévedtem, amikor azt hittem, hogy az étkezések során adott kevesebb inzulin pontosan elegendő nekem. Nem elég. És túlságosan bátor voltam akkor is, amikor néha megengedtem magamnak az inzulin nélküli kisétkezéseket, mondván: "5-15 g CH még nem okozhat problémát!" De valószínűleg akkor voltam a legbátrabb, amikor úgy gondoltam, hogy néha napján a cukros sütikkel, és gyümölcsökkel is simán elbánok a Humalog segítségével...
Nagyon nem.

Talán neked ez nem is újdonság. Sőt, inkább remélem, hogy nem az, és Te magadtól is tudtad vagy sejtetted, amire én konkrétan oda sem figyeltem. Bennem csak most tudatosult, hogy az étkezések megtervezésében miért is van olyan nagy jelentősége a szénhidrátok felszívódásának.... Most gondoltam bele igazán, mennyire reménytelen vállalkozás volt eddig küzdeni a sok gyümölccsel és tejjel.... Mialatt abban a hitben ringattam magam, hogy mindez nekem maximálisan jó és egészséges, leginkább feleslegesen fárasztottam az amúgyis kimerült szervezetemet. Mert a gyümölcscukor és a fruktóz és a tejcukor és mindenféle cukor, cukor. Pont. Megértettem.
Nem eszem túl sokat, és nem túl sokszor, de tényleg nem igazán tömöm magamba az összetett szénhidrátokat. Úgy tűnik elfelejtettem, hogy a tejtermékek és a gyümölcsök nem képezhetik a napi tápanyagbevitelem 80%-át... Szóval innentől kezdve kenyérrel és zöldségekkel próbálkozom nagyobb arányban. És preferálom a meleg, főtt ételt... Megértettem.

És megértettem azt is, hogy nem kell az inzulintól félni. Hogy annak erejét sohasem szabad alábecsülni, de túlbecsülni sem. Valahogy meg kell találni az arany középutat, és bevállalni az esetleges alacsony vércukrokat is, a hiperglikémia helyett... Szerintem.


Most sokkal  jobban érzem magam, javulnak a vércukorértékeim...:)
És azért így karácsony előtt bátorkodom majd megkóstolni néhány fruktózzal készült finomságot...
Ha Te is így vagy ezzel, had ajánljam szíves figyelmedbe egyik kedvenc bloggerem, Hortobágyi Anna receptjeit!:) Például az isteni marcipános szaloncukrot... ;))
Holnap én is elkészítem!

Apropó holnap... lépek is, mert még sok feladatom van Szentestéig!:)

Szeretetben gazdag, áldott, békés karácsonyt kívánok Neked és kedves családodnak is!:)))
Üdv, 
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése