Blog az életről, az egészségről és a mindennapokról cukorbeteg köntösben. :-)

2013. január 18., péntek

DiabBrauni

Nem mondok újat, ha azt írom, hogy imádom az édes ízvilágot! Noha sosem voltam nagy süti vagy csoki rajongó, de azért néha napján olyan jól tud esni egy forró pite vagy egy csodás kakaós desszert... nyami.:-)

A cukrászdák kínálatát általában elkerülöm, nem csak azért, mert félek a kísértéstől, hanem, mert tudom, hogy az a sok színes miújság nem annyira egészséges.
Persze a kivételek mindig erősítik a szabályt... mert hogy a krémeseknek és a trüffel tortának nem mindig tudok és akarok ellenállni.:-) De nem is tartom ezt bűnnek, hiszen mindig odafigyelek arra, hogy a cukros/xilites desszertekből ne egyek túl sokszor és minden alkalommal be is építem azt a napi szénhidrátmennyiségbe. Ahogyan az orvosok és dietetikusok, úgy én is arra biztatlak, hogy ne vond meg a szervezetedtől azt amit megkívánsz, csak légy észnél!;-)

A minőségi étkezésre való igényem egyébként sokszor átsegít a nehezebb pillanatokon, már ha az evésről van szó. Például, amikor egy adag héjában sült burgonya helyett inkább kettőt ennék, de tudom, hogy ha utána desszert is lesz, akkor ezt el kell, hogy felejtsem... 
... vagy, amikor társaságban a többiek jóízűen csemegéznek a Pilóta kekszből, ropogtatják a sós ropit és finom bodza vagy málna szörppel öblítik le azt, én fegyelmezetten ülök a helyemen arra gondolva, hogy igazából mindez csak szemét, semmi szükségem rá, így inkább hozzá sem nyúlok az asztalhoz, csak elkortyolok egy pohár mentes vizet.
Viccesen hangzik, még így leírva is...:-) 
De ez cukorbetegként néha igen terhes tud lenni, hidd el!
"Gombóc" Nikinek pláne. :-)

Szó, ami szó, az édesség utáni vágyam sokszor inspirál egy-egy általam nagyon kedvelt édes finomság megreformálásában. Profi nem vagyok, de ezt a mennyei csokoládés-diós browniet, ami újabb kísérletezgetésem eredménye lett a héten, bizony szívből ajánlom Nektek!.:-)

DiabBrauni

- 200 g étcsokoládé (102g CH)
- 150 g margarin
- 3 tojás
- 1 kk. vanília
- 50 g eritrit
- 50 g nyírfacukor (25g CH)
- 4 édesítő pötyi (0,5 dl tejben feloldva) (3gCH)
- 1 ek kakaópor (ízesítetlen)
- 100 g teljes kiőrlésű liszt (66g CH)
- 60 g durvára darált dió (7g CH)
- 1/2 reszelt alma (4g CH)

1. Az étcsokoládét és a vajat gőz fölött olvaszd krémesre, majd tedd félre, amíg kihűl.
2. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
3. Ezután csak annyi a dolgod, hogy a cukrokat és a tojást habosra keverd, hozzáadd a kis édes tejet, a kihűlt csokit, a reszelt almát, majd ha mindezt összekavartad, szórd hozzá apránként a lisztet és végül a diót is.
4. Kenj meg pici vajjal egy kisebb sütőformát, szórd meg liszttel, majd öntsd bele a masszát. A tetejére még szórhatsz egy kis diót, ha szereted. Aztán zsupsz, be a sütőbe 20 percre és kész is!

Arra nagyon figyelj, hogy ne szárítsd túl a sütit a sütőben, de ne is hagyd nyersen! Kábé úgy lődd be a sütési időt, hogy az eredmény egy pihipuhi desszert legyen! Nekem a 20 perc bejött...
Ez az adag 207g CH lett és 16 szelet. A szénhidrátot minimálisan felfelé kerekítettem, mert néhány tizedet úgysem árt rászámolni, legalábbis az én esetemben. 
Egy szeletre így 13g CH-t számoltam (két kockához 3 egység Humalogot adtam). Nagyjából be is jött, a később mért vércukraim alapján...

Nagyon szeretem ezt a csokis finomságot, nem csak azért, mert isteni az íze, hanem mert sokféleképpen variálható (Pl. dió helyett használhatsz mandulát, kókuszreszeléket, vagy tehetsz a kakaópor helyett egy kis kávét is hozzá, egyszerűen nem tudod elrontani..:-)), és egy szelet brownie bőven csillapítja az édesség utáni vágyad.:-) 
Juppi!:-)

Utóirat:

Bevallom, nincs mindig kedvem a konyhában tündérkedni, de ha egyszer elkap a gépszíj, napokig varázsolok!:-) Így került még a héten az asztalra csirkemájas rizottó, meg túrókrém, meg paprikás tejfölös csirke spagetti tésztával.... ;-)

Üdv,
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése