Translate

2013. január 15., kedd

Futurisztika

Hihetetlen, mennyi tudás és eszköz áll ma rendelkezésünkre ahhoz, hogy könnyebbé tegyük mindennapjainkat... Elég csak az autókra gondolni, vagy az internetes hálózat kiépülésére... a futógépekre, a GPS-re, a rohamosan fejlődő mobiltelefonokra, vagy akár egy kenyérsütőgépre. Mind-mind azt a célt szolgálja, hogy az ember élete kényelmesebb és biztonságosabb lehessen... és gyorsabb.

Persze akad ennek hátulütője bőven. A rohanás, türelmetlenség egyenes következménye lett a 21. századnak, és a lustaság is bőszen mérgezi a társadalmat. Sajnos én is tapasztalom... mert kábé órákig kell könyörögnöm saját magamnak például, hogy elinduljak az edzőterembe, vagy legalább felüljek a szobabiciklimre. De a cukorbetegségemhez való hozzáállásomban is sokszor tükröződik ez vissza... például, amikor lusta vagyok normálisan kiszámolni a szénhidrátokat és hasraütésre lövöm az  inzulint. Vagy amikor túlságosan sietnem "kell" ahhoz, hogy időben reggelizzem, aztán végül délelőtti nasi lesz belőle... vagy délig korgó gyomor. Ez van. Ilyen időket élünk. Ott van minden a kezemben, körülöttem, mellettem, és néha tudomást sem veszek róla... Magamra vessek.

Ám ha mindezt fiókba zárom egy kicsit, csak ámulni tudok a mai világon. Fejlődő úthálózat, tömegközlekedés, sporteszközök, táplálkozás és egyéb tudományok, informatika, posta, egészségügy... és sorolhatnám. Na nem mintha olyan öreg lennék, hogy mindezt össze tudnám vetni a 20. századdal... hiszen én már ebben a gyorsuló világban nőttem fel , igaz 10 évesen még a DOS rendszert tanultam számítástechnika órán, és mobiltelefont is csak a gimiben kaptam először, ami akkora nagy szám volt akkor, hogy füzetbe jegyeztem le a kapott sms-eimet.:))) Wooow.:))) De azért igyekeztem gyorsan alkalmazkodni az új dolgokhoz... és annyira nem is volt nehéz, mint mondjuk a szüleimnek.

Az óriási fejlődés jelentőségét persze akkor ismeri fel az ember igazán, ha olyan dolgokkal szembesül, amit kénytelen valahogyan elfogadni vagy túlélni. Ilyen a diabétesz is.
Nekem sokszor eszembejut, milyen nehéz lehetett annak a kisfiúnak kijönnie a kómából, akit a világon először kezeltek inzulinnal 1922-ben. (Tulajdonképpen azelőtt halálos kórnak számított cukorbetegnek lenni.) De embert próbáló lehetett annak a néninek is, aki már a világháború óta él együtt a diabétesszel, és ma a világ legidősebb cukorbeteg embereként tarthatják számon. Na ő aztán tutira érzi a különbséget kezelés és kezelés között...
Úgy zusammen elég kemény lehetett sorstársainknak az inzulintollak megjelenése előtt fecskendőkkel, meg csövekkel, meg vastag tűkkel, meg pontos diagnosztika nélkül végigcsinálni a kezelést... az élethosszig tartó kezelést... wááááá.

Nos. Ehhez képest halleluja!
Vannak nagytudású orvosok, dietetikusok, vannak jó gyógyszerek, inzulinok, vannak vércukormérők, ujjszúró eszközök, jó felszívódású szőlőcukrok és extra gyors hatású "kómagátló fecskendők"...Van bőr alá rakható glükóz szenzor, inzulint pumpáló készülék, és mindezt jól összehangoló rendszerek. Rendelkezésünkre állnak speciális vitaminok, cipők, krémek, pedikűr, manikűr, szemüveg, mérleg, kalkulátorok, akármi. Egyszóval esély az egészséges életre.
Sőt, a héten olvastam egy Iphone alkalmazásról, ami újfent alkalmas a vércukormérésre... elképesztő. Bár én  olvastam korábban, úgy 2011 körül egy cikket erről, de valahogy nem jutott el akkor az agyamig, és nem is volt hozzá telefonom. (Aztán lehet, hogy van Androidos készülékhez is program, de őszintén szólva én nem nagyon találtam ilyesmit a világhálón...)
Na mindegy, azért itt egy rövid videó erről a nagyszerű kezdeményezésről. Vidd hírét Te is, mert úgy tűnik a média és az egészségügy nem annyira lelkesedik az ötletért. Vagy csak bénák és nem foglalkoznak vele, pedig nekem például szuper segítség lesz...
... majd egyszer... ha be tudok fektetni hosszútávon egy ilyen kis bigyóra!

Íme:


Utóirat:

Várom az önműködő, hasnyálmirigyet utánzó szerkentyűt is, amivel már szinte semmi dolgunk nem lesz!:))
Hajrá tudomány, hajrá kutatók!:))

DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése