Translate

2013. február 5., kedd

EbAdta

Cukorbeteg kutya. És macska. Lassan a hörcsögöket és a házi hüllő kedvenceket is inzulinnal kell majd kezelni. Elképesztő.
Te találkoztál már ilyesmivel? Én körülbelül egy éve, egy buliban találkoztam egy kedves párral, akik meséltek a cukorbeteg kiskutyájukról. Lehidaltam. Vércukrot mérnek, inzulint adnak be neki, odafigyelnek a diétára, a tápanyagbevitelre, a megfelelő mozgásra és alvásra... gondoltad volna?
Hogy kutyák is küszködhetnek hasnyálmirigy problémákkal? Hogy akár allergiások és daganatosak is lehetnek?
Számomra ez szörnyen megdöbbentő. Mindig tudtam, hogy a kis kedvencek is megbetegednek, megfáznak, megrándul a bokájuk, megfájdul a foguk... na de hogy korunk népbetegségeit is mind-mind magukba szippantják......

Nem kizárt, hogy régebben is volt példa cukorbeteg kutyákra vagy daganatos macskákra, de ugye nemhogy őket, még az embereket sem tudták úgy kezelni, mint manapság. Viszont az, hogy a 21. században kutyák százai járnak állatorvosi rendelőbe cukorkontrollra, meg inzulin beállításra, úgy mint mi a szűrővizsgálatokra, számomra egészen hihetetlen. És emiatt roppant érdekes is.

Utánaolvastam több fórumon, és ezzel foglalkozó weboldalakon, hogy hogyan is zajlik az élet egy diabéteszes kutyával/macskával. Szó se róla, kimondhatatlanul sok idő, fáradtság és munka ez a gazdiknak. Főleg a macsekok esetében, akik finnyásabbak az étkezésben, mint a kutyik. Nem is tudtam, hogy a nagyobb tápgyártó cégek már kifejlesztett diétás tápokat is gyártanak, hogy könnyebb legyen beállítani a diétát és az inzulin adagolást. Az inzulint nekik is bőr alá kell adni, fecskendővel, a vércukor pedig a fülből vagy ínyből vett vércsepp alapján ellenőrizhető. Azért ez is egy különös dolog. Megszúrni a kutyádat. Persze Te tudod jól, hogy mindez az ő érdekében történik, na de a kutya... Biztosan érzi a szeretetet és az aggódást, de szerintem a szurikat max megszokja, viszont nem tudja hová tenni...

Fura, de ahogy az inzulin, úgy a méz vagy szőlőcukoroldat készenlétben tartása is szükséges egy diabéteszes háziállat közelében, nehogy a kis kedvenc kómába essen. Csökkent vércukorszint jelentkezése esetén (ennek jele lehet pl. izgatottság, eltompulás, gyengeség, görcs, rogyadozás, tudatvesztés stb.) ezt a kutya fogínyére és nyelvére kell kenni.
És mindenhol nagybetűkkel olvastam, hogy fontos a cukorbeteg állatot stressz- és terhelésmentesíteni! Ami persze ránk, emberekre is érvényes, csak mi túl sok szerepet, elvárást, feladatot teljesítünk az életben ahhoz, hogy kutya módon lazuljunk a lakásban. :) 
Habár tudatosan, pozitív szemlélettel könnyedén végigmehetünk az utunkon, stresszfaktorok kereszttüzében is! De szegény háziállatok erre nem képesek.
Csak nézni, nyöszörögni, enni, inni, aludni... egyébként is teljesen ki vannak szolgáltatva a gazdiknak. (Mint mi az egészségügynek.)
Szóval... kutya nehéz a diabétesz élet!

Ha kedvencet tart az ember, egyébként is viselje gondját rendesen ,nem?
Na, de ha cukorbeteg is....
És hogy honnan veszed észre, ha kedvenced bajban van? ITT olvashatsz egy rövid összefoglalót!

Utóirat:
Ha belegondolok, hány cukorbeteg kutya lehet a csavargók között, összeszorul a szívem. Ők aztán tényleg halálra vannak ítélve segítség nélkül! :(((
Jusson eszedbe ez is, amikor elsétálsz egy kóborló árva mellett!
Ha nincs is merszed megállni, legalább hívd a legközelebbi segély számát!
Például:
Állat és ember , Elveszett állatok, Lelenc Kutyamentő Egyesület , Pilis Budai Kutyások stb..... Ments el egyetlen telefonszámot, melyen értesíthetsz egy állatmentőt!

üdv
DiabGirl

2 megjegyzés: