Translate

2013. április 15., hétfő

EyeS

Múlt héten a szokásos, éves szemészeti kontrollon jártam. Reméltem, hogy a látásom, ami tíz éve közel semmit sem változott, most sem romlott. Hááááááááááááááát...

Akkor ért az első meglepetés, amikor a doki feltette a szememre azt az vicces szemüveget, amiben olvasni kell. Kérte, hogy mondjam a betűket sorban... én meg kértem, hogy tegyen be egy lencsét a keretbe. "Mmhhhmmm.."- mondta. Majd olvastam, de nehezen, így cserélt egy újabbat. Az már szuper volt, gondoltam, de jó, alig romlott a szemem. Eddig tartott az öröm, ugyanis a doki odaszólt az asszisztensnek, hogy "Másfél".
Bakker, leesett, hogy eleve a korábbi dioptriával kezdtünk olvasni, csak épp nem láttam vele semmit.. Szóval kétszer cseréltünk lencsét a mókás keretbe, ami tulajdonképpen kétszer negyedes "látásromlást" jelent. Fa**a.
A második sokk akkor jött, amikor a dokim a kontaktlencse veszélyeiről kezdett beszélni. (Van egy szemüvegem, de nagyjából tiltólistás helyen van nálam, így több, mint 3 éve lencsével élek.) Na mindegy, kiderült, milyen rosszul tettem, hogy össze-vissza cseréltem a márkákat meg a folyadékot. Nem hittem, hogy ez bármit nyom a latban, mikor mások online rendelik a cuccot... De bizony káros lehet. (Bár én nem hiszem, hogy a dioptriám ettől rosszabb...)

Szóval elmentem egy szakértőhöz, és 3 év után újra megmérettem a szemem görbületét, az ajánlott lencse dioptriát, meg hogy milyen oxigén ellátottságú lencse kell rá... stb. és megfogadtam, hogy csak egyféle lencsefolyadékot és csak az ő általa ajánlott lencsét használom ezentúl. És jééééé, most sokkal jobb érzés a lencse viselése, rendesen látok. Mellesleg a szakértő csaj nagyon jófej volt. Sokat beszélgettünk, minden kérdésemre készséggel válaszolt. Például, hogy miért van az, hogy extrém magas vércukorszint esetén konkrétan kipattan a szememből a lencse? (Kvázi mérés nélkül tudom, mi a helyzet.:-D) Érdekesnek tartottam ezt mindig, pedig egy teljesen egyszerű jelenségről, a szervezet megváltozott anyagcsere állapotáról van szó, amiben a kontaktlencse szinte "pattog" a szemszárazságtól. Ráadásul az utóbbi időben volt egy kisebb pajzsmirigy gyulladásom is, ami szintén produkálhat ilyen tünetet.
Azt is a jófej szakértő csajtól tudtam meg, hogy létezik egy a magas vércukorszintet elszíneződéssel jelző kontaktlencse is. Hibátlan.:-) Csupa 2012-es cikket találtam róla, de jobban utána fogok járni... mert még nem hallotam róla ezelőtt.
Sejtem, hol kezdődhet az ára... de azért nem vetem el a lehetőséget!

A diabétesz szövődmény lehetőségei közül a látásromlástól, vakságtól való félelmem a legnagyobb. 
Valljuk be, az ember hajlamos homokba dugni a fejét, ha problémákról van szó, mondván: "Majd lesz valahogy!" vagy "Ráérek vele foglalkozni!" 
Óriási tévedés.
Diabétesszel meg amúgy is könnyű nem tudomást venni a lehetséges "mellékhatásokról", hiszen ha például magas a vércukor, az egyáltalán nem fáj... Akár évekig egyben maradhatsz úgy is, hogy lesz*rod az egészet. 
De, hogy mi lesz a testeddel 5-10-20-30 év múlva, azt majd nézheted, amikor már baj van... Kár lenne.
Vedd komolyan a rendszeres kontroll vizsgálatokat, járj el a szemészetre, a lábvizsgálatokra, és egyéb ajánlott szűrővizsgálatra, hogy véletlenül se vedd el magadtól az egészséges élet lehetőségét!!!

Utóirat:

Ha makk egészséges vagy, akkor se bízd el magad! Nekem is egyik napról a másikra jött ez az egész új életmód... teljesen váratlanul.
Veled is előfordulhat ugyanez.
Ezért hidd el, érdemes évente felkeresni egy-egy vércukor, koleszterin -mérő pontot, beutalót kérni rákszűrésre, és komolyan venni a tüdőszűrést is... Sőt, mostmár léteznek kifejezetten  a cukorbetegség jeleit felderítő szemvizsgálatok is!

Plusz mozogj, étkezz egészségesen, és mosolyogj sokat!:-)

Üdv
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése