Translate

2013. május 14., kedd

Learning - Part1

Sport és tudományos kutatások.
Mostanában e két téma foglalkoztat leginkább. Hogy miért?
Szerintem a kutatások iránti édeklődésem nem meglepő. No, nem foglalkozom vele annyit, mint például Cukkerberg pajtásom, aki minden témában naprakész infókkal szolgál nekünk, vagy éppen azok a sorstársak, akik másra sem koncentrálnak, csak a gyógyulásra... de azért én is figyelemmel követem a híreket, és észben tartom a kutatások periódusait.
A sport meg amúgy alapvetően foglalkoztat.:-) Több bejegyzésemben is kitértem már a témára (például a snowboard, a mozgás pozitív hatásai vagy a kedvenc mozgásformám, a futás kapcsán), hogy lelkesítsem cukibarátaim, és érveljek a mozgás mellett!
Önmagában, különösebb tanulás nélkül is érdekesnek tartom a sport és cukorbetegség kapcsolatát, de ha utánaolvasol a témának, igen hasznos, és meglepő információkkal lehetsz gazdagabb...

A hétvégén meghallgattam egy-két előadást  mindkét témában az I. számú Gyerekklinikán.
A Sportos Cukorbetegekért Egyesület szervezésében került megrendezésre ez a kis összeröffenés, ahol sok hasznos információt osztottak meg velünk az előadók  a cukorbetegek sportolási lehetőségeiről és egyes kutatásokról is, melyek esélyt adhatnak nekünk a gyógyulásra.
A rendezvényen először dr. Körner Anna doktornő mesélt a legújabb diabétesz kutatásokról és azok eredményeiről.
Megtudtam,
-- hogy az őssejt transzplantáció kapcsán még mindig rengeteg a kérdés, és folyamatos immunvizsgálatok folynak az elfogadható eredményekért.

-- hogy a napokban, a bulvár által felkapott betatrophin hormon sokszoros béta-sejt termelő hatása, mint kísérleti áttörés, egyáltalán nem újkeletű, és sajnos még mindig csak egereken tesztelik, ami még legalább egy évtizednyi várakozást jelent nekünk.
-- említette azt is, hogy bár számos molekula alkalmas lehet a diabétesz megelőzésére és kezelésére egyaránt, de mivel az ember és állat nem egyforma, eddig sikertelenek a próbálkozások. (Erről egyébként eszembejut egy írás, valahol olvastam egy cukorpajti elkeseredett sorait arról, miért nem született inkább egérnek, hiszen akkor megszabadulhatna már a diabétesztől.:-) Végülis, most tényleg jobb lenne rágcsávóként kísérleti alannyá válni, de azért én utána visszakívánnám emberi mivoltomat...:-))

-- megtudtam azt is, hogy az elmúlt 10 évben több kezdeményezés is napvilágot látott abban a témában, hogy miként lehetne szúrások nélkül mérni a vércukrot. Például a bőr alá beültethető glükóz monitor, a folyamatos vércukor monitor, a hidrogél lencse (amiről már én is írtam korábban) és az ún. glucowatch, melyek egyike sem váltotta be (eddig) a hozzá fűzött reményeket. Doktornő szerint egyszerűen azért, mert egyelőre kivitelezhetetlen a vércukor pontos mérése a közvetlenül vett vércsepp nélkül.

-- választ kaptam arra a kérdésre is, hogy vajon miért nincs még olyan készülék a piacon, mely nemcsak az inzulint adagolja, hanem egyben a vércukrot is megméri, persze mindezt intelligensen, teljesen önállóan, beavatkozás nélkül.  Egy kvázi az önműködő hasnyálmirigyre lenne szükség, hogy ne nekünk kelljen lavírozni a vér, a tesztcsíkok, az inzulinok stb. tengerében... Csak van egy kis probléma. Mégpedig az ún. "húrok zárása", melyet a mai napig nem sikerült elérni. Ez azt jelenti, hogy még hiányzik:
* a gyorshatásúnál is gyorsabb inzulin,
* egy pontosabb CGMS
* a rövidebb késlekedési idő (mert az egészséges szervezettel ellentétben, nálunk nem azonnal kerül helyére az inzulin, hanem kisebb késéssel...)
* plusz nem ártana egy olyan vércukorellenőrző algoritmus/program, mely hibátlanul működik.

Csak ennyi.
Nos, lássuk be azért van még mit dolgozni az ügyön. :-)

A doktornő "szummaszummárum" legfőképpen azt hangsúlyozta az előadás során, hogy nem szabad a csodákra várni. Addigis, amíg a kutatások eredményt hoznak, meg kell tanulni szépen kezelni ezt az anyagcserebetegséget, hiszen az 1-es típusú cukorbetegség egyelőre nem megelőzhető és nem gyógyítható!
Ez van.
Inkább örüljünk a technikai újításoknak, melyek az elmúlt 15-20 évben megmentettek bennünket a régi, kifőzött fecskendőktől és bazi nagy tűktől, és ma már nem csak a kényelmes inzulintollak, hanem az inzulinpumpák is rendelkezésünkre állnak.
És amelyekkel a sportolást is pofon egyszerűen megoldhatjuk, legyen szó az úszásról, a maratonról, vagy épp a versenytáncról. :-)
Folyt. köv. :-)

DiabGirl

3 megjegyzés:

 1. Kb. jövő ilyenkor csavarmentes leszek, és a doki engedélyezte a futást, formába hozom magam, de akkor megyünk együtt futni ;)

  VálaszTörlés
 2. Fanny! Milyen csavar? :O

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A térdemben van csavar, amit most kivesznek, és a balba pedig betesznek egyet úgy fél évre :))

   Törlés