Translate

2013. június 17., hétfő

HoliDay

Ma reggel olyan szép nyári napra ébredtem, hogy majdnem örömkönnyek szöktek a szemembe!:-)
A meleg levegő, a nyár illata olyan kellemes, gyerekkori emlékeket idézett bennem, hogy szinte belezsibbadtam... Játék a homokózóban a kisöcsémmel... hintázás... horgászás... cseresznyefára mászás... ribizli és köszméte majszolás uncsitesókkal a kertben... strand a Tisza-parton... később több napos kenutúrák a folyón... Huhhhuuuuuuhh, mennyi-mennyi élmény!:-)
Jó is volt, felhőtlenül, gyermekként, VÉRCUKORMÉRŐ meg INZULINTOLL NÉLKÜL éldegélni! Arcomba tolni délelőtt a bundáskenyeret, délután a lángost, vagy napközben a sok friss gyümölcsöt számolgatás és lelkiismeretfurdalás nélkül... inni a jéghideg szörpöt, elmenni egy bikinivel és törölközővel  a legközelebbi strandra, vagy épp átszaladni nagymamához egy csöpp nyári ruhában, anélkül, hogy bazinagy táskával, minden bajra felkészülve indulnék útnak........ felbecsülhetetlen.

Persze, a nyár ma ugyanazt jelenti számomra, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Ám a körülmények változtak.
Cukorbetegként nagyon sok apróságra figyelnem kell, amikor jön a hőség, vagy nyaralni indulok...

1. Például az inzulin megfelelő hőmérsékleten tartása.
Akár kiszaladok a váci strandra, akár elrepülök a Bahamákra, gondolnom kell az inzulin tárolására. Azt mindenki tudja, hogy az inzulint felhasználás előtt a hűtőszekrényben tartjuk (2 és 8 fok között). Ám azt kevesebben, hogy miután betöltötted a tollba, nem fagyhat meg, de nem is főhet fel a Napon! Eléggé kényes cucc, amit nyáron is mindenképpen 25 fok alatt kell tárolni, különben használhatatlanná válik...
Sokan hűtőtáskát vagy akut használnak erre a célra, de mivel nekem egyik sincs, így minden alkalommal egy jól behűtött, jeges üdítő a társam, ha bármerre útnak indulok (...mert egy sima városnézés alatt is megfőhet az inzulinod a táska mélyén, ha nem figyelsz oda).

2. Fontos, hogy legyen nálam víz.
Ez nem csak azért lényeges, mert az ember szervezete egyébként is kiszárad a hőségben, hanem mert ez nekünk diabéteszeseknek sok esetben egyenlő az indokolatlanul magas vércukorértékekkel! Nálam nem sűrűn fordul elő ez, de azért iszok.
Szóval igyál Te is eleget, hogy segítsd az anyagcseréd!

3. Elengedhetetlen, hogy megtervezzem a szabadnapom/ napjaim!
Én reggel, munkába indulás előtt, majdnem olyan tüzetesen ellenőrzöm a táskám (hogy minden "kellékem" benne van -e?), mintha legalább három napra elutaznék... Legyen inzulinom, és ha kell, pótinzulin is, legyen tűm, tesztcsíkom, zsebkendőm, fertőtlenítő kendőm, két csomag szőlőcukrom, müzlim, hideg vizem, és a kártyám, amin díszeleg a "CUKORBETEG VAGYOK!" felirat.
Persze ezután megnézem a tárcám, a telefonom és egyéb okosságom is, de számomra mindig a kötelező felszerelésem az első. (Csoda, hogy bazi nagy táskákat hordok? :-D)

Ha messzebbre utazok, van nálam:
-  2 tartalék inzulin, tesztcsíkok, pótvércukormérő, pótinzulintoll,
- tripla mennyiségű szőlőcukor (mert külföldön például nem biztos, hogy ugyanolyan felszívódású cukor kapható...),
- müzli, keksz vagy egyéb gyorsan felszívódó szénhidrát, melyre épp csak a hypoglikemia kapujában van szükségem,
- az útra szendvics, vagy egyéb lassan felszívódó CH-ból gyártott étek, hogy akkor is tudjak enni, ha erre más lehetőségem nem lenne,
- és folyadék, ami mindenkinek nélkülözhetetlen.

Az étkezés (diéta) fontosságát külön emelem ki, mert ez olyan dolog, amire minden cukorbetegnek különösen oda kell figyelnie, főleg, amikor külföldre utazik!
Fontos, hogy minden esetben tájékozódj az étkezési szokásokról, lehetőségekről, hiszen a nyaralásod minőségét nagy mértékben befolyásolhatja az, hogyan sikerül beállítanod a vércukrodat (... 20 mmol/l-rel még a Karibi-tenger sem élvezhető!!)
Nem mindegy, mennyire civilizált környékre repülsz (...mert mondjuk egy 50 km2-es egzotikus sziget, ahol mangót, meg papayát adnak vacsorára, nem biztos, hogy neked is megfelelő!). Nem mindegy, milyenek a helyi étkezési szokások (... Kínában például nincs egy normális, jóízű kenyér). Nem mindegy, hogy a nyaralás alatt majd egész nap újságot olvasol, vagy túrázol majd látványosságokat keresve(...mert a mozgással változik az inzulinigény és ezzel együtt a szénhidrát igény is!).
És..... Igazából semmi sem mindegy... ezért mindig légy felkészült!

Egyébként én eddig bárhol jártam, mindig tudtak alkalmazkodni az éttermekben, szállodákban a váratlan kéréseimhez, de ma már szerencsére majdnem mindenhol ajánlanak diétás menüt is, így érdemes előre jelezni, ha igényled azt!

A lehetőség adott mindenkinek arra, hogy egy kellemes holiday-t eltöltsön a szeretteivel, felesleges stressz vagy orvosi ellátás nélkül... CSAK FEL KELL KÉSZÜLNI A NYÁRRA! :-)


Utóirat1:
Ha repülőgéppen utazol, ügyelj arra, hogy a felszerelésed a kézipoggyászban legyen!

Utóirat2:
Ha távoli a célpont, az időzónákról se feledkezz meg!!! Ezzel kapcsolatban konzultálj orvosoddal, aki elmondja, hogyan módosítsd az inzulin adagolását!


Még több infó és jótanács: ITT.ÉÉééééés ne feledd otthon a fényképezőgéped!!!! :-)))))))))

Üdv,

DiabGirl

2 megjegyzés:

 1. Szenzációsan írsz!!!Iszom minden szavad....a fiam lett cukorbeteg,de ajánlom majd neki a blogodat,minden benne van,hasznos tippekkel és ami az élet velejárója...Várom további bejegyzéseidet!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm Sweethome!

   Együtt könnyebb!;)
   Kövessetek Facebookon és Instagramon is!:)

   üdv

   Törlés