Translate

2013. július 3., szerda

FogSág

Nem a legjobb program fogorvoshoz menni, tudom.
Gyerekkoromban gyakran jártam anyával a dokihoz, amíg ki nem nőttek a szép csontfogaim. Emlékszem, legtöbbször biciklivel indultunk át a szomszéd faluba, és nem egyszer fordultam vissza sírva, mondván, hogy én ugyan nem megyek önként a fogorvosi rendelőbe.:-D
Vicces, de talán érthető is. Mégis ki szeret oda járni??
Ráadásul találkoztam már egy-két kíméletlen, idióta fogorvossal, így szerintem sokáig jogosan paráztam tőlük...

... hogy egy extrém, máig meghatározó példát mondjak:
Egy évvel azután, hogy diabéteszes lettem, dokihoz siettem egy rendelőbe, mert nagyon fájt a fogam. Kiderült, hogy az egyik fogam nyomja a másikat ezért ki kellett húzni az egyiket. A művelet olyannyira jól sikerült, hogy még aznap éjjel a kórházban kötöttem ki, mert sajna az orvos olyan erővel rántotta ki a fogam a helyéről, hogy az arccsontom megrepedt és levegő került az arcbőröm alá........... izgalmas, nem? :-) Persze most nevetek, de akkor egyáltalán nem volt vicces. Antibiotikum, sebészet... minden volt. Azóta is bizalmatlan vagyok a fogorvosokkal.
Azért ma már sokkal jobb a helyzet, főleg mióta cukorbeteg vagyok.

Tudom és elfogadom, hogy a fogaim állapota is egy olyan egészségügyi terület, amire fokozottabban kell figyelnem (ahogy a lábaimra és a szemeimre is), ezért évente rendszeresen járok kontrollvizsgálatokra és megcsináltatok minden szükséges kezelést, amit az orvosok (a KÖRÜLTEKINTŐEN KIVÁLASZTOTT ORVOSOK) ajánlanak.
Az ok igen egyszerű:
A mi esetünkben a különböző fogágybetegségek kialakulásának kockázata például kétszer-háromszor nagyobb, mint nem cukorbeteg embertársainké. 
S bár a diabétesz önmagában nem okozója ezeknek a fogágybetegségeknek, de a már kialakult gyulladást súlyosbíthatja, főleg, ha nem megfelelő a vércukorszint. Az ártalmas baktériumok a szájból kiindulva a véráram segítségével bejárják az egész szervezetet. A fokozódó gyulladás csökkentheti az inzulinérzékenységet, így jóval nehezebben kontrollálható a vércukorszint. (Tapasztalhatjuk egy sima torokgyuszinál is...) És sajnos ez fordítva is így működik. A kialakult fogbetegségek megnehezíthetik a cukorbetegség kezelését is, így ahhoz hogy elkerülhető legyen ez az ördögi kör, elengedhetetlenül szükséges a megelőzés és az odafigyelés.
Mindannyiunk számára fontos a megfelelő szájápolás, ám cukorbetegen extrán oda kell figyelni a higiéniára. A mi szervezetünk sokkal hevesebben reagál a fertőzésekre, és ennek hatására a szájban lévő szövetek és a fogak körüli védelem gyorsabban roncsolódik.Ránk különösen érvényes az örök szabály, miszerint a fogmosás esetében nem a mennyiség, hanem a minőség számít! Nagyon fontos a fogselyem használata is, főleg lefekvés előtt, mert segítségével eltávolíthatók a fogak közé betelepedett baktériumok. Én ugyan nem gyakran használom, de egyébként ajánlatos valamilyen antibakteriális öblögető is, amely segít a fertőzések elkerülésében.
Aztán, ha mégis fogorvosi ellátásra lenne szükség, itt van két jótanács:
1,  Szinte minden fórumon azt olvastam, hogy, ha teheted, a délelőtti órákra kérj időpontot, hiszen a vércukorszint reggeli után a legstabilabb! Ezt írják, de szerintem (mint minden más) ez is a személyes tapasztalatok függvénye.
Nekem nagy félelmem, hogy épp akkor zuhan le a vércukrom, amikor a számban matatnak... tudod, fúrás, zsibbadt száj, vér, satöbbi és akkor kapj be néhány szőlőcukrot........ Igaz, még nem volt benne részem, szerencsére, de a gondolattól is kiráz a hideg! Szóval mindig ügyelek arra, hogy ne inzulinadás után üljek a székbe, és mindig tudjam, hogy állok vércukorügyileg!
2,  Fontos tudni, hogy a fogorvosok sem műtenek és kaszabolnak, ha rossz a HbA1c-d (már, ha nem vészhelyzetről van szó). Úgy tudom, 7% feletti értéknél, ha a betegnek szájprobléma miatt műtétre van szüksége, akkor a fogorvos addig várólistára teszi a cukorbeteget, amíg nem javulnak a vércukor értékei. Ennek az az oka, hogy a rossz vércukorszint miatt a sebek sokkal lassabban gyógyulnak, könnyebben fertőződnek és emiatt komoly szövődmények alakulhatnak ki.

A szájüreg állapota befolyásolja az egész szervezetet, ezért nagyon fontos a szájhigiénia!!!

Hidd el, megéri felügyelni a fogaid állapotát, hiszen akkor nem csak hogy fájdalommentessé válnak a kontrollok, de egy szimpla konzultáció kevesebb pénzbe is kerül, mint mondjuk 2-3 gyökérkezelés...

Utóirat:

Én épp tegnap voltam fogászati kontrollon, röntgent is csináltak. A helyzet viszonylag jó, a fogkő az egyetlen folyton visszatérő probléma.
DiabGirl

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Egy ideje követem a blogodat,és nagyon örülök,hogy erről a témáról is írtál.
  Szájhigiénikus vagyok,ez a szakterületem,és érintett is vagyok-inzulinrezisztenciám van.
  Nagyon fontos,hogy felhívjuk a diabéteszesek figyelmét fogíny állapotára,és azt is megfigyeltem,hogy a fogkövek jobban megtapadnak ilyenkor.
  Üdv: Judit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szia!:)

   köszönöm a megerősítést, valóban fontos téma ez, amivel sajnos nem mindenki foglalkozik (még egészséges pajtásaink sem, pedig a szájüregben található gyulladt gócok vagy csak a "simán" romlott fogak óriási problémákat okozhatnak a szervezetben...ugye jól tudom? :))!
   nagyon szép napot neked!
   kövess Facebookon is ! :)

   üdv
   DiabGirl

   Törlés