Translate

2013. július 29., hétfő

LáBak

Egy ideig elképzelni sem tudtam, ugyan mi történhetne a lábaimmal cukorbetegen. Nem csak azért, mert konkrétan évekig nem tudtam a HbA1c-ről vagy éppen a lábak állapotának jelentőségéről, hanem mert az ember alapvetően nem reagál túl egy bőrkeményedést, vagy egy kevésbé kényelmes cipőt például...
Hogy ez cukorbetegen gond lehet? Igen.
Persze nem a diabétesz első éveiben kell számolni a lábsérülések veszélyeivel. (Kivéve, ha kórházi kezelés után is magasról teszel a vércukrodra... mert akkor igen, sajnos számolhatsz például a zsibbadással vagy a láb elérzéstelenedésével.) De amíg figyelsz magadra, mérsz, számolsz, eljársz kontrollokra, és megpróbálod magadból kihozni a legtöbbet és legjobbat, addig a szövődményeket tekintve nincs mitől félned. Szerintem.

Egy kis okosság:
Az orvosok a diabétesz késői szövődményeit kisér- és nagyér- szövődményekre bontják. A kisér-szövődmények a szemet (retinopátia), a vesét (nefropátia) és az idegrendszert (neuropátia) érinthetik. Ezek a cukorbetegségre kizárólagosan jellemzők, hosszabb betegségtartam után alakulhatnak ki.
A nagyér-szövődmények klinikai megjelenési formái azonosak azzal, amit általános érelmeszesedés esetén lehet megfigyelni. Csak éppen a cukorbetegeknél fiatalabb életkorban is gyakran előfordul. A nagyér-szövődmények érinthetik az alsó végtagi ütőereket, a szív koszorúereit vagy az agyi ereket, alsó végtagi fekélyt, szívizomelhalást (szívizom-infarktust) vagy agyszövet-elhalást (stroke) okozva.
Félelmetes leírni is.

Szóval a lábak...

Olvastam tavaly a HVG oldalán, hogy Magyarországon évente több mint 4000 végtagamputálás történik "diabéteszes láb" miatt. Elképesztő, hiszen nagyon sok esetben elkerülhető lenne ez a drasztikus beavatkozás...

A diabéteszes lábak túlnyomó többsége úgynevezett neuropátiás-fertőzött láb. Az érzéketlen lábon észrevétlenül maradnak a kisebb, amúgy mindennapos sérülések, de a rossz vérellátás következtében nehezen gyógyulnak, végül könnyen elfertőződhetnek, gyulladtak lesznek. Hogy miért? Mert a sérülések gyógyulási hajlama a mi esetünkben elég rossz. A sebek, elhalások gyorsan létrejönnek és fekélyekhez vezetnek, majd a lábujjak, a lábfej és végül akár a teljes végtag amputálását is eredményezhetik.
(Hjaj, na ezekkel a dolgokkal igazán nehéz szembenézni, minden alkalommal kiráz a hideg!)
Tudjuk és tapasztalhatjuk, hogy a magas vércukorszint nem válogat. Az egész szervezetben gyengíti a fehérvérsejtek aktivitását, a szövetek regenerálódását és a fertőzések elleni védekezést, és kedvező közeget biztosít a gombák megtelepedésének. Az erek is mindenhol károsodnak, de a járás olyan nagy terhet ró a lábra, főként a talpra, hogy a legkisebb anatómiai eltérések és lábbetegségek is nagy problémává súlyosbodhatnak.

Hogy mit tehetünk a megelőzésért?
1. Vércukorszint beállítás! (Ez alapvető kell, hogy legyen a lábaktól függetlenül is!)
2. Évente egyszer lábvizsgálat! (Ha eddig nem voltál, akkoris KÉRHETED!!!)
3. Helyes lábhigiénia! (Én rendszeresen használok habkövet, szépen reszelem a lábujj körmöket és soha nem megyek pedikűröshöz!:-D)
4. Megfelelő bőrpuhító krém használata ajánlott!
5. Lábtorna! (Nekem mindig mutatnak a kontrollokon valami lábtorna gyakorlatot, néha megcsinálom esténként, vagy a munkahelyen ülve az íróasztal alatt.)

Mondják azt is, hogy csak puha bőrből készült, kényelmes, szivacsos talpbetéttel ellátott, zárt orrú cipőt, szandált, papucsot szabad vásárolni.......  És hogy egyáltalán ne hordjunk túl merev, kényelmetlen cipőket....... dehát tulajdonképpen minden magassarkú cipő ez utóbbi kategóriába tartozik, amit azért valljuk be, nőként nehéz elkerülni, főleg fiatalon!
Én ilyenkor a Scholl puha talp, lábujj és sarokvédőit használom, aminek segítségével szerintem bárki felveheti néhány órára a kedvenc "sarkait"! Szóval lemondani róluk egyáltalán nem kell... :-)

Ezeket betartva én (eddig még) mindig mosolyogva távoztam az évi kötelező lábvizsgálatokról... Igaz, néha kicsit zsizseg az alsó lábszáram, de ez leginkább a fáradtság miatt van. Nemsokára aktuális a következő kontroll, remélem most is minden rendben lesz.

És remélem Ti is találtatok a sorok között néhány hasznos tippet!:-)

Utóirat:

Fontosnak tartottam, hogy tisztába tegyük a lábápolás alapvető szabályait, úgyhogy szívjuk magunkba a tudást!:-)

üdv,
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése