Translate

2013. augusztus 23., péntek

Croissant

Régebben nem vonzott a konyha. Inkább kimostam kétszer a ruháimat vagy portalaítottam a szobában, minthogy beálljak sütni-főzni. Talán azért nem vonzott ez az egész, mert tudtam, hogy a sok előkészület, majd sütési-főzési idő mellett el is kell pakolni a kaja után.... kiborultam a gondolattól is.
Plusz cukorbetegként a szénhidrát és kalória számolgatás... osztani, szorozni, kivonni, összeadni... Amit persze akkor is megteszek, ha édesanyám teszi elém a tányért. De mégis más kicsit saját felelősségre összeállítani a menüt.:-) 
Mindegy... valahogy megszerettem ezt a pepecselést... beláttam, hogy könnyebb tartani a diétám, ha én főzök, és már nem nyűg a szénhidrátok számolása sem, sőt, sütni egyenesen imádok!:-) 
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ma reggel képes voltam sokkal korábban kelni azért, hogy friss croissant-t reggelizhessünk... :-D

Két évvel ezelőtt együtt dolgoztam a budapesti reptéren egy lánnyal, aki ajánlott egy weboldalt, ahol sok-sok szuper receptet találtam. Köztük ezt a croissant-t is. Akkor eldöntöttem, hogy ha egyszer megtalálom az Igazit és együtt fogunk élni, akkor megtanulom ezt elkészíteni és gyakran meglepem majd Őt vele... :))
... nos, úgy döntöttem nem várok. Megszeretgetem magam vele.:-D
Úgyhogy egyik nap érkezett a friss croissant is a reggeli kávé mellé.:-)

Először arra gondoltam, megírom nektek az összetevőket és azt is hogyan csináltam. De mivel nem az enyém az ötlet és nem is variáltam sokat az eredeti recepthez képest, így csak ide linkelem a már említett weboldalt. --> Mosolybisztró. :-)
Ami változott:
- géppel dolgoztam, mert sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint kézzel dagasztani-keleszteni;
- 800 g fehérliszt helyett 500 g teljeskiőrlésű került a tésztához, amitől pillecukor puhaságúra kelt a tésztám reggelre... és a szénhidráttartalom is kevesebb lett;
- és természetesen a kristálycukrot nyírfacukorra cseréltem.

Ezek a tökéletes, csinos, natúr croissant-ok remekül variálhatóak a sós és édes ízvilág szerint is, sonkával/sajttal vagy lekvárral/nutellával, ki, mire vágyik.:)) De legközelebb én biztosan kakaóval kenem meg vaj helyett, vagy megtöltöm csokival és lekvárral, mert szerintem úgy lesz a legfinomabb.:-)

Utóirat:

A recept egyszerű, bár kissé időigényes. És ha nincs ropotgéped, vagy valami kenyérsütőgéphez hasonlód otthon, akkor még macerás is. De egyszerű, és nagyon finom, úgyhogy érdemes megpróbálkozni vele!:)-

Üdv,

DiabGirl

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad! :)
    Azt megkérdezhetem, hogy 500g teljeskiörlésű liszt..csak úgy? Nem is vegyítetted, és pillepuha lett a tészta? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Az a kérdésem, hogy kenyérsütőben mehet a gyúrás és kelesztés is? :)

    VálaszTörlés