Translate

2013. augusztus 24., szombat

VércukorSzint

A diabétesz kapcsán sokszor kérdezik tőlem, hogy tulajdonképpen mit jelent a jó vércukorszint? 
Egységes véleményt ezzel kapcsolatban sosem olvastam. Angol nyelvű internetes oldalakon 3,9 és 5,5 mmol/l az általános meghatározás, a legtöbb magyar weboldalon meg 3,5 és 6,0 mmol/l közé teszik az elfogadható számokat. És ezek kombinációi is gyakoriak.

Én azért különválasztanám az egészséges és a cukorbeteg "csapatot". Míg előbbinél az ADA által meghatározott szigorú számok tökéletesen mérvadóak (lásd lejjebb), addig utóbbi esetben csak lazán megjegyezném: "Addig jó, míg 10 alatt van!" :-D

És hogy mégis mi az a vércukor? Nos, glükóz, vagy más néven szőlőcukor, mely az emberi szervezet legfőbb energiaforrása (legfőképp az agyunk és idegrendszerünk számára).  

A glükózt szénhidrát formájában esszük meg, a vékonybélben szívódik fel, majd tovább kering a szervezetben. 
És azután ... randevúzik az inzulinnal.

"Normál esetben az étkezést követően a vér glükózszintje kissé megemelkedik, és csökkentésére inzulin szabadul fel, a felszabaduló inzulin mennyisége az étkezés mennyiségének és összetevőinek függvénye. Ha a vér glükózszintje túl alacsonyra esik, akkor glukagon termelődik, amely utasítja a májat, hogy valamennyi glikogént alakítson át glükózzá, megemelve a vér glükózszintjét. Ha a glükóz/inzulin visszajelzési mechanizmus megfelelően működik, a glükóz mennyisége tökéletesen stabil marad. Ha az egyensúly felborul, és a glükóz szintje megemelkedik a vérben, akkor a szervezet megpróbálja az egyensúlyt helyreállítani, akár az inzulintermelés növelésével, akár a glükóz vizelettel való kiürítésével. A vércukorszint az étkezésektől és aktivitásunktól, energiafelhasználásunktól függően szüntelen változik ugyan, mégis mindig egy viszonylag szűk tartományon belül kell maradnia (...) egyes szerveink működéséhez végképp elengedhetetlen."  ( www.cukormentes.hu )

Szerintem ez egy nagyon jól összefoglalt kis gondolat arról, miképp alakul a glükóz és inzulin kapcsolata a sejtekben. És talán az is érezhető belőle, milyen bonyolult és nehéz feladat nekünk mindezt hasnyálmirigy nélkül, egy-két tollal vagy szerelékekkel utánozni. Hiszen ezt csináljuk. A tökéletesen megalkotott emberi szervezet helyett gondolkodunk, számolunk, érzünk, adagolunk, eszünk, és mit ne mondjak, nem egy álommunka. Főleg, ha arra gondolok, hogy a jól beállított diéta mellett, mennyi-mennyi minden befolyásolja még az anyagcserénk állapotát ... 
... de nem kívánságműsor. Csinálni kell. Egyensúlyozni 4 és 6 mmol/l között, kvázi a hypoglicemia határán. 


Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) 1998-ban adott ki egy (a mai napig irányadó) ajánlást arra vonatkozólag, hogy a vércukorszint mely határok közt normális illetve, mikor mondható ki a cukorbetegség.

--Ezek szerint a normális éhgyomri vércukor szint kevesebb, mint 6,1 mmol/l.

--Ha ez az érték 6,1 mmol/l -7,0 mmol/l közé esik, még nem cukorbeteg az egyén, de emelkedett éhgyomri vércukor állapítható meg nála (IFG). Ez már emelkedett rizikót jelent a később kialakuló valódi cukorbetegségre és a később kialakuló szövődményekre nézve is.

--Ha az éhgyomri vércukorszint 7,0 mmol/l-nél magasabb, felmerül a cukorbetegség diagnózisa, ezt azonban egy másik alkalommal történő éhgyomri vércukorméréssel meg kell erősíteni.

A megerősítő vizsgálatok közé tartozik pl. a cukorterheléses vizsgálat. Ilyenkor, felnőttnél 75 gr, gyermekeknél 1,75 gr x tskg szőlőcukoroldattal itatják meg a pácienst. Megmérik a vércukorszintet kiinduláskor, és 2 órával a szőlőcukor elfogyasztása után.

Aztán egy, az alábbihoz hasonló táblázat alapján diagnosztizálnak:

CukoranyagcsereVércukorszint*
Normális vércukorértékÉhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

6,0 mmol/l alatt
7,8 mmol/l alatt
Emelkedett éhgyomri vércukorértékÉhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

6,1-6,9 mmol/l
7,8 mmol/l alatt
Csökkent cukortoleranciaÉhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

7,0 mmol/l alatt
7,8-11,0 mmol/l
Cukorbetegség
Éhgyomri vércukorszint
OGTT 120 perces érték

7,0 mmol/l vagy magassabb    
11,1 mmol/l vagy magasabb   
* vénás vér plazmájából, laboratóriumi módszerekkel mérveAnyagcsere Útmutató 2008. április
( forrás: INNEN )

Hogy nálam, mit és hogyan diagnosztizáltak... már gőzöm sincs. Arra emlékszem, hogy egy teljes napon át, két óránként vették a vérem a kórházban. Következő napon vártam. A harmadik napon pedig már szúrtam is .....

..... és azóta is azt csinálom.
Melózok a nap 24 órájában azért a tökéletes 5,5-ért!. :-))))Utóirat:Fárasztó ez az állandó tervezés, fegyelem és tudatosság. Aki nem próbálta még, az nem is tudja mennyire... Szóval miért annyira fontos a vércukormérés? Ez már nem kérdés, ugye?


Üdv,
DiabGirl

6 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszett ahogy leírtad,amit írtál és én szorítok az 5.5-ért!!!!!

  VálaszTörlés
 2. Én most találtam rá erre az oldalra.

  Azért ez érdekes. Mit ne mondjak, egy kissé emelkedett vércukorra nem kaptam túl szigorú útmutatást. Úgy látszik csak súlyos eseteknél írják elő először a diétát?
  Ismét megyek méretni, mert idegesítő ez az állandó szomjúságérzet.
  Lehet hogy hülye kérdés, de ha Neked véletlenül 6-ra sikeredik, azért az gondolom még nem túl nagy baj, ugye?


  VálaszTörlés
 3. Ezt az állandó méricskélést, diétát, hogyan lehet munka, család mellett megvalósítani?

  Nem tudom van-e az oldalon erre vonatkozó adat, de megköszönném ha megírnád, hogy hol lehet diabetikus finomságokat kapni mint pl. keksz, nápolyi, süti, sós dolgok.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Barbi,

  A vércukormérés és diéta maximálisan megvalósítható munka mellett és tulajdonképpen új szokások kialakítását jelenti. Család mellett biztosan sokkal összetettebb a feladat, de nem gondolom azt, hogy lehetetlen.
  Diabetikus finomságokat ma már szinte minden élelmiszerboltban kaphatsz, de a választék mindenhol más. A Facebook oldalamon gyakran közzéteszünk erről infókat, nézz be oda is!:)

  Üdv,
  DiabGirl

  VálaszTörlés