Translate

2013. szeptember 29., vasárnap

LantusPara

Minden napom rutinszerűen zajlik. 

Reggel, amikor csipásan kimászok az ágyból, a vércukormérés az első dolgom. Aztán beadom a Lantust. Rendezem a táskám tartalmát, ellenőrzöm az inzulin és tesztcsík mennyiséget, és a biztonság kedvéért teszek be még egy bontatlan doboz szőlőcukrot a bontott mellé... :-)
Csakis így indulok útnak. (Na meg a sálam, az ajakápolóm, a pénztárcám.. :-D, de ez a cukorbetegség szempontjából most irreleváns.)
Szóval aztán legközelebb ebéd előtt mérek, nagyjából dél körül, természetesen beadom az inzulint a kis kajámhoz, és mivel délután hajlamosabb vagyok a hiperglikémiára, tutira mérek még egyet kora délután, hogy korrigáljak, ha szükséges. 
Vacsizni 6 körül szoktam, kb. 50 gramm CH-t, és az, hogy mit eszek mindig attól függ, milyen értékeim voltak napközben. Ez a fő étkezésem, így ilyenkor törekszem legalább a kétfogásos menüre...:-) Mert aztán már egyáltalán nem eszek semmit, csak ha a lefekvés előtti vércukrom megkívánja. Aktualizálom a vércukor-naplómat, majd beadom a késői bázisinzulint is..... 
..... amit tegnap este csak szerettem volna.
Ugyanis kifogytam a Lantusból.


Lassan 12 éve vagyok már diabéteszes, de ilyen még soha nem fordult elő velem... hogy például ezen a héten be sem néztem a hűtőmbe... hogy nem ellenőriztem a tartalékot... mindezt azzal a nyugalommal, hogy jövő héten úgyis megyek kontrollra. És bevallom őszintén, azt sem gondoltam volna, hogy egyáltalán ilyen előfordulhat, hiszen a doki kiszámolta az adagomat, és én egyáltalán nem adtam többet az előírtnál, sőt, sokkal kevesebbet is. 
Hát mindegy, benéztem a dolgot.
És jött a kérdés, honnan szedek elő szombaton, este 10-kor egy Lantus tollat?
Fogalmam sem volt.

Lehet, hogy vicces, de én tényleg azt hittem, hogy fogom a pénztárcámat és elmegyek a legközelebbi ügyeletes gyógyszertárba, hogy vegyek magamnak egyet. Fene gondolt arra, hogy amúgy az inzulin vényköteles...
... de a gyógyszerész bizony elküldött melegebb éghajlatra. Pedig a recept utólagos bemutatásának lehetőségével is bepróbálkoztam, de ő csak annyit mondott, nem tud mit tenni...
... ezért átmentem az orvosi ügyeletre receptért. Ahol azt nem adtak. Így kötöttem ki végül a legközelebbi kórházban, ahol a sürgősségi osztályon siettek a segítségemre mindenféle körülményeskedés nélkül.

Sejtettem, hogy így a hétvége közepén és késő este kicsit hosszadalmas lesz ez a projekt... Nagyjából egy órácskát autókáztam... És, miközben úton voltam, eltöprengtem azon, mennyire kiszolgáltatottá is tesz bennünket egy ilyen helyzet! 
"... elbíztam magam, nem figyeltem oda, és máris zűrben vagyok?" -gondoltam.
Igen.
Megnézhettem volna, hogy állok inzulin ügyileg... ha korábban látom a problémát, valószínüleg emberi időben, pánik nélkül szaladok be a saját diabetológiámra segítségért.
De amúgy meg tök jó lenne, ha a szomszédból nem csak egy kis cukrot meg lisztet lehetne kölcsönkérni... úgy általában... hanem mondjuk 60 egység bázis inzulint is a következő kontrollig... és akkor nem kellene hajvesztve szaladgálni jobbra meg balra, ha az ember lánya véletlenül ilyen nagyot téved... 
Na, de ilyen nincs. 

Így hát marad a TUDATOSSÁG!
Állandóan észnél lenni, figyelni, számolni, tervezni........ 
És marad a FELELŐSSÉG. Bekattanásig.
Bármennyire fárasztó is.....

Utóirat:

Valahol olvastam, hogy egy ampulla inzulin kiadható a betegnek recept nélkül is.
Hiszen életmentő (is) lehet. Vagy álmodtam? :-D

Üdv,
DiabGirl

3 megjegyzés:

 1. Igen,ez a tudatos szervezés..na megyek is..és megnézem a tartalék Inzulint a hűtőben,bár holnap kontroll a fiamnak,de ezek után....Örülök,hogy jól végződött!Nagyon örülök.Pánisk hangulatát pedig nem éreztem és ez példaértékű nekem,köszi,hogy megosztottad!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Sweethome,
   bizony én is örülök, hogy nem lett baj.:) Soha nem engedem meg magamnak ezután azt a luxust, hogy a tartalék inzulin kérdését rábízzam a véletlenre!
   Legyetek tudatosak, úgy kevesebb a kockázat!:)
   üdv,
   DiabGirl

   Törlés
 2. szia Ha gondolod, (bár már késő) Szívesen küldök nked 1, 2, vagy akár 3 Lantus soló-t, ugyanis nekem tévesen írta ki a háziorvos, és van feleslegben. :) Írj, ha igényt tartasz rá. Orsi

  VálaszTörlés