Translate

2014. február 6., csütörtök

Vírus&Vércukor

Épp ma két hete, hogy bekaptam egy csodálatos légúti vírust. 
Hiába minden igyekezetem... a vitaminok, a villamoson arcomba bugyolált sál, a sok kézmosás, és egyéb az immunrendszerem védelmében bevetett trükk... bizony elkapott.
De hát mégis csak tömeg közlekedek. És emberekkel dolgozom együtt. És boltba is járok, meg hasonlók... 
Sosem tudni, ki köp eléd vagy köhög rád véletlenül... Mondjuk maszkot még nem próbáltam.
Na mindegy, összejött.
Első nap még csak a nehézlégzés gyötört, de amikor másnap reggel elkezdett fájni a légcsövem is, biztos voltam benne, hogy megmutatom magam egy dokinak. 
Így is lett. Ő azonban csak pihenésre intett. Itt kezdődött a 10 napos küzdelem.
Ki sem mozdultam otthonról, vettem vitaminokat, köhögéscsillapítót és köptetőt is, kamilla teát, savanyú káposztát und so weiter... tényleg mindent beleadtam. De a lázam nem csillapodott, rengeteget fulladoztam, köhögtem, és lassan teljesen elment a hangom is. 
Végül 4 napi szenvedés után visszamentem az ügyeletre, ahonnan már persze gyógyszerekkel tértem haza. 
Közben össze-vissza borult a cukor anyagcserém. Gondolhatod. Eleinte alig bírtam enni, vagy inni, és a vírus is játszott az inzulinommal. Na nem akarok mindent erre a pár napra ráfogni... egész télen problémáim vannak a vércukorszintem beállításával. De azért többnyire, ha beadok 16 egység bázist/Lantust reggel 8-kor, és körülbelül 120 g szénhidrát elfogyasztásával 10-13 egység gyors hatású/Apidra inzulin fogy naponta, akkor nagyjából rendben vagyok. 
Betegség esetén a gyors hatásúval szoktam játszani, most is ez történt, többet adtam belőle az étkezésekhez. Napokig bevált ez a recept, így elég jól viseltem a terhelést, de aztán..... egyik nap egy 2,9-es hypoba fordult a reggeli adagolás. Nem értettem, hogy 15,0-re adott 3 egység Apidra hogyan válthat ki rosszullétet egy órán belül az addig jól bevált 12 g CH-s szénhidráttal. Tudom, ennek egyébként többféle oka lehet.. rossz vércukor mérés, előző napi korrigálások hatásának összeadódása, front... stb. Viszont én egyiket sem tartottam helyénvalónak. Így aznap sokkal finomabban bántam a gyors hatásúval, mint előtte bármikor. Így persze a vércukrom magas lett.

Aznap este 19,3 mmol/l-el feküdtem le aludni, úgy, hogy rákorrigáltam 2 egység gyors hatásúval. Gondoltam ez majd reggelig megoldja a problémámat. De nem így lett. 20 mmol/l-el ébredtem, és a vércukorszintem egész nap nem mozdult a lélektani felső határról... Alig ettem összesen 20 g CH-t, miközben reggel-délelőtt-délben és délután is nyomtam a korrigálást (a hypo kivédése miatt csupán 1 egységekkel)... És mivel este is 15 mmol/l körül stagnáltak a számok, úgy döntöttem, hogy a régen jól bevált esti bázist visszaépítem a hétköznapjaimba, így tegnap este beadtam 2 egység plusz bázist éjszakára.

Ennek ma reggel már volt némi pozitív eredménye. Már ha egy 10,5-ös indulást annak lehet nevezni...  
Emeltem a reggeli Lantuson is 1 egységet. Szóval most összesen 3 egységgel több bázist lövök naponta, két bontásban. És emellett az Apidrából is többet adok az étkezésekhez (1-2 egységgel).

Nagyon várom, mi sül ki belőle. Egyelőre nem cseréltem ampullákat, mert szerintem az inzulin hatása jó. Inkább megpróbálok bátrabban korrigálni.
Mert igazán jól szeretném csinálni. Tényleg.

Fotó INNEN
Utóirat:

Azt nem mondanám, hogy teljesen meggyógyultam, mert köhécselek még néha és a torkom is fájdogál. Szóval bizonyára küzd még bennem a "rossz" és a "jó".:)
Ráadásul menszesz előtt vagyok, ami korábban nem jelentett semmit, mert antibébit szedtem évekig. De most... teljesen igazatok lehet abban, hogy egyfajta "hormonvihar" dúl a testemben. 
Ez is egy olyan változás, amin épp most megyek át... 

Jó is ez a káosz, különben unalmas lenne az élet.:-))És amúgy: 
Éljen a 2014. február 05-én épp 12 éve fennálló diabéteszem! :D

üdv
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése