Translate

2014. március 24., hétfő

InzuliN 1.

Annak idején a kötelező magyar - és egyetemes történelem tananyag mellett egyéb érdekes témákat is felkutattam a főiskola olvasótermében. A középkori lovagi életről, a 17. századi francia divatról és higiéniáról, vagy nagyszüleink háborús életkörülményeiről olvasottak is igencsak elborzasztottak... mégis az volt a csúcs, amikor a diabétesz után kutatva (nagyon régről történelmi összefoglalót most csak ITT találtam) tudatosult bennem, hogy az inzulinfüggő cukorbetegség egészen az 1920-as évekig halálos kórnak számított. :-/ ... hogy az inzulin története nem is annyira régi történet ... hogy alig 100 évvel ezelőtt valószínűleg meg sem írhattam volna nektek tapasztalataimat... 
Azért ez elég durva.
Fotó: INNEN
Így hát soha nem lehetek elég hálás annak az úriembernek, aki "megmentette az életemet".

Ő Frederick Grant Banting (1891-1941)torontói ortopéd sebész, aki 1921-ben John James Rickard Macleod cukorbetegségre specializálódott kanadai orvos laboratóriumában kezdte meg a korszak egyik legfontosabb (és számunkra életmentő) orvostudományi felfedezését. 
Charles Best, Clark Noble és James Collip közreműködésével kutyákon végzett hosszas kísérletek során sikerült előállítania a cukorbetegség kezeléséhez szükséges inzulint.

Persze ehhez nélkülözhetetlen volt a korábbi kutatások ismerete is: 
- hogy a hasnyálmirigy funkcióit kutató Paul Langerhans már 1869-ben pontosan leírta az utóbb Langerhans-szigetekként elnevezett kritikus területet a hasnyálmirigyben; 
- hogy német kutatók, Josef von Mering & Oskar Minkowski kutyákkal végzett kísérleteikben bizonyították, hogy a hasnyálmirigy eltávolítása után diabetikus kórkép alakul ki;
- 1910-ben Edward Albert Sharpey-Schafer angol orvos pedig azt írta le, hogy a betegséget a hasnyálmirigyben termelt egyetlen vegyület hiánya okozza, és a „vegyületet” ő nevezte el inzulinnak (latinul insula = „sziget”, a Langerhans szigetekre utalva).

Lényeg a lényeg: sikerült bizonyítani, hogy az inzulin a felelős a vércukorszint lecsökkentéséért.
Halleluja.

Fotó: INNEN
Az első inzulinnal kezelt cukorbeteg Leonard Thompson volt, aki 1922. január 11-én kapta meg az életét megmentő első inzulin injekciót. 
Az akkor 14 éves kisfiú már diabéteszes kómában feküdt, amikor a tíz napig tartó injekciózás után végül teljesen megszűnt vizeletében a cukor. Így a későbbiekben, az inzulinos kezelés mellett újra normális életet élhetett.

A diabétesz inzulinnal történő sikeres kezelésének híre természetesen hamar elterjedt a világon.
1923-ban F. Banting és J. MacLeod meg is kapták felfedezésükért az orvosi Nobel díjat.
Egyébként a Diabétesz Világnapot minden év november 14-én, F. Banting születésének napján ünnepeljük.
Nem véletlenül. :-)
Folyt. köv. ...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése