Translate

2014. március 18., kedd

SzámOKról

Számok...
tele van vele a fejem hosszú évek óta. Pedig a matematikát sosem szerettem, az érettségire készülve is csak azt vártam, hogy végre búcsút inthessek neki. Aztán ahogy közeledett a vizsga napja, már nem csak a szinusz/koszinusz/ meg Pitagorasz tételt és a trigonometriai azonosságot magoltam, hanem a teljes tápanyagtáblázatot is.

Szénhidrátok, inzulinadagok, vércukrok, fruktózamin és hemoglobin értékek...
... jöjjön most egy rövid összefoglaló azoknak, akiknek ködös e fogalmak jelentése...
(HŐstársaim hátradőlhetnek, kívülállók figyelem! :))

Az elfogyasztott szénhidrátokról naplót vezetek. Mikor, mit, mennyit, hol és hogyan ettem. Ezek számomra nagyon fontos adatok ahhoz, hogy időről időre visszaellenőrizhessem magam, és segítségével megismerjem a cukoranyagcserém működését, frontok, hormonok, mozgás vagy bármi más hatása alatt.
A beadott inzulinadagokat is napi rendszerességgel jegyzetelem, és ezt már nem csak azért, hogy én ellenőrizzek, hanem azért is, hogy a dokim ellenőrizhessen, és ezáltal pontos képet kapjon arról, hogy megfelelően van-e beállítva a diétám és az inzulinadagom.
A vércukrok meg... ugye ezt nem is kell magyarázni? :-) Mi értelme lenne enni-inni-inzulinozni, meg egyáltalán élni, ha soha nem tudnám, hol állnak az értékek? Hogyan is érezhetném biztonságban magam sportoláskor, vagy egy külföldi nyaralás alatt, vagy csak szimplán otthon ülve, ha nem tudnám, hogy jó mmol/l-ekben vagyok-e? Sehogy.

Összeadni, kivonni, osztani és szorozni. Saccolni, rászámolni, lemérni. Még jó, hogy gyököt vonni nem kell... :-D Így is elég fárasztó.

És akkor vannak azok a bűvös számok, amire izgatottan lehet várni egy-egy vérvétel után:

A fruktózamin vizsgálat a vérben található olyan fehérjék szintjét határozza meg, melyekhez glükóz kapcsolódott. A glükóz fehérjekötődésének sebessége a vércukorszinttől függ, így a vizsgálat a megelőző 2-3 heti átlagos vércukor koncentrációról ad információt. Megjegyzem, ezt az utóbbi időben elég gyakran kellett ismételni nálam, mert horror volt a vírus körüli/utáni vércukrom... így horror lett a február végi fruktózamin is. :-S (Normál érték valahol 200-285 µmol/l között van, nekem 400 körül volt...)

A Hemoglobin A1c egy hosszútávú-vércukorszint jelző paraméter. Segítségével megítélhető az eltelt 2-3 hónap átlagos vércukorszint értéke. Normál értéknél magasabb szintje azt jelzi, hogy az elmúlt időszakban a vércukorértékek a kívánt értéknél magasabb tartományban voltak, mely vagy a kezelés módosítását teszi szükségessé, vagy a beteg együttműködésének elégtelenségét jelzi. Átmeneti magas vércukorértékek a HbA1c-értékkel alig mutathatók ki, de a múltbeli átlagos érték jól látszik. Egészségeseknél ez az érték 4–6%, cukorbetegek esetén pedig folyamatosan 7 % alatt kell(ene) tartani. Nekem most a HbA1c: 6,8 %!!! :-)

(Mindezek szerint a télen nem is csináltam olyan rosszul a dolgom. :-)))

 

Szóval, a matematika "tudományának" eme gyakorlása egy olyan életfogytig tartó házi feladat, amit nem érdemes elbliccelni.
Igaz, se piros, se fekete pont nem jár érte, 
de a HOSSZÚ BOLDOG ÉLETÉRT MEGÉRI CSINÁLNI!:-)

üdv,
Niki

2 megjegyzés:

 1. Köszönöm a blogot, most találtam, követem, kedvelem:)

  VálaszTörlés
 2. kedves tsz :)
  köszönöm, hogy olvasol
  üdv
  DiabGirl

  VálaszTörlés