Translate

2014. május 27., kedd

Gyógyulok?

Az a helyzet, hogy a napi Lantus adagom 14 egységnél tart, gyorshatásúból pedig kábé 15-öt adok. Most. Döbbenet. Ahhoz képest, ahonnan kezdtem 12 évvel ezelőtt, szerintem csodálatos. Biztosan tudom, hogy mindennek jelentősége és értelme van. Ahogyan ennek is.

2002-ben 36 egység Humulin N-nel indultam. És legalább 30 egység Humalogot adagoltam hozzá naponta. Persze ettem is rendesen... mert híznom kellett. De azért örülök, hogy nem stagnált ez az állapot. Örülök, hogy Édesanyával olyan sokat tanultunk, olvastunk és kutattunk a cukorbeteg témában, hogy végül saját magam is egyenesbe tudtam hozni a diétámat. Pedig akkor még nem is foglalkoztam annyit magammal, mint most. Hiába jöttek utamba az alternatív gyógymódok, lehetőségek, magvak, löttyök, kezelések, emberek, jelek.. und so weiter. Vak voltam és süket. És fiatal persze. :) Inkább buliztam, barátnőztem, tanultam, lázadtam, mint akárki más tizen-huszon éveiben. Még hogy gyógyulás, meg humbukk, meg miegymás... - gondoltam. Pedig már akkor is volt feladatom a diabétesszel. Ez biztos.

Aztán tíz év után elkezdtem látni és hallani. Naponta "már csak "25 Lantust adtam megbontva reggel és este, és 16-20 Humalog fedte le az étkezéseimet. Elindítottam a blogom, találkoztam sorstársakkal, aminek segítségével sokkal-sokkal tudatosabban kezdtem el kezelni a diabéteszem, mint eddig bármikor. Kinyílt az elmém, a lelkem, és elegendő szeretetet pumpáltam magamba ahhoz, hogy végre ne magam ellen éljem az életem. Ez fontos lépés volt. Nekem legalábbis nagyon.

A szimpla odafigyelés, diéta, pontos vércukormérés, front -és hormonhatások kalkulálása, testem/lelkem megismerése, és a cukorbetegség tényének elfogadása végül sokkal jobb Hemoglobin értékeket adott, néha stabilitást is. És minden humbuk, sőt, rendszeres sport nélkül az elmúlt egy évben annyit csökkent a bázisigényem, amennyit korábban csak hosszú évek alatt sikerült elérnem. Pontosabban, 25-ről 14-re csökkenthettem a Lantusom.
Hogy a minusz 11 egység bázis nem eredmény 10 év alatt? És újabb 11 egység 1 éven belül? Hogy a viharba ne lenne eredmény! :)
És még csak most "indultam útnak".

Idén már utánaolvastam minden alternatív lehetőségnek, mellyel jobbá tehetem az életem, javíthatom a közérzetem és támogathatom az egészségem. Olyan hatékony táplálék kiegészítők, teák, bogyók után kutatok, amelyek segíthetik szervezetem regenerálódását. Abbahagytam a fogamzásgátlót, nem szedek egyéb gyógyszert sem. Indulok sportolni is, rendszeresen, figyelem majd a hatását... És idővel megosztom veletek is a tapasztalatokat, hátha együtt tanulunk belőle.
Mindezt miért? Mert érdekel a téma. Tulajdonképpen az egészségem lett a hobbim.
Nem mellesleg inspirál az inzulinszükségletem nagymértékű csökkenése... ezért most minden szempontból felmérem szervezetem állapotát.. fizikai, lelki, értelmi, érzelmi oldalakról is vizsgálódom. Folyamatosan. Naplózom a változásokat, akár pozitív, akár épp negatív irányba tartanak... és várok. Türelmesen. Izgatottan. Lelkesen. Vajon mi jön még? :)
Hogy gyógyulás?
Lehet.
Hogy ezt ki merem mondani?
Igen.
És ha kudarcot vallok?
Kizárt. :)

üdv,
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése