Translate

2014. május 12., hétfő

KölesKe

Még januárban a fejembe vettem, hogy szépen lassan kiiktatom az étrendemből az eddig megszokott ételeket, és valami teljesen újszerű diétába kezdek. Például lecserélem a köret-féléket.
Egyébként is unom már a rizst rizzsel, meg a burgonyát, meg a borsót... ugyan már. Annyi szuper zöldség, gabonaféle, meg miegymás van még, nem is értem mit untatom magam ezekkel. :)
Régóta tervezem például, hogy egyik nap kölest főzök vacsorára. Nos, eljött az a nap.
Tudom, már sokkal korábban levehettem volna a boltok polcairól, de eddig nem motivált rá semmi. Még az a két tavalyi diétás tanácsadás sem, ahol százszor elmondták a nővérkék, hogy cukorbetegeknek a köles kifejezetten ajánlott. Na mindegy, most lúgosítani akarok, meg méregteleníteni is, szóval van ihlet.
Olvastam, hogy a köles hiperszuper gabonaféle. Nem csak azért, mert egy tápanyagban és vitaminban  gazdag, gluténmentes, lúgosító, gyulladáscsökkentő és jó minőségű fehérje forrás, hanem mert van némi hangulatjavító hatása és bitang jól kezeli a vércukorszintet.
Tényleg így van. Pedig a rizshez képest kicsit magasabb a glikémiás indexe.

100 g köles tápanyagtartalma:
Szénhidrát (g) 71
Fehérje (g) 11
Zsír (g) 3,9
Energia (kcal) 371
Rost 21,7
A  MACOSZ adatai alapján.

Én 200g főtt kölest ettem ma vacsorára.  De csak fél óra múlva kezdte emelni a vércukromat, ezért az inzulint is később adtam be hozzá, ráadásul egy egységgel kevesebbet lőttem, mert éreztem, hogy a rendes adag sok lenne...
... igazam volt. Nem emelte a vércukorszintem és nem is zuhant sehová. :)
Egyébként, ha megijedtél a mennyiség láttán, megnyugtatlak.  Főzés után a négyszeresére duzzadt, így 200g főtt köles CH tartalma tulajdonképpen 50g száraz kölesnek felel meg. Azaz, mindössze 36 g szénhidrátot fogyasztottam, de nagyon jól laktam. :)
Próbáld ki te is!

Utóirat:

Mivel gyorsan elkészült (mindössze 20 perc alatt), a lustábbaknak is meleg szívvel ajánlom eme szuper egészséges étket. :)
!!! FONTOS: Candida diétában extra bónusz, de vigyázz vele, ha pajzsmirigy problémád van, ez esetben ugyanis lehet, hogy csökkenteni/kerülni kell a fogyasztását!

Üdv,

DiabGirlNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése