Translate

2014. május 20., kedd

Ünnepi elBorulás

Velem folyton probléma van, amikor valamit ünnepelni kell. Legyen az karácsony, esküvő, születésnap, bármi... megszűnök cukorbetegnek lenni. Legalábbis, ami a diétámat illeti. :)
Bár szerintem ez így még belefér(het), egy évben néhányszor. Végül is, a lényeg, hogy az ilyen helyzetekre is tudjunk megfelelően reagálni. Sőt! Érdemes felkészülni rá..
Ahogy nekem a hétvégén.. mert hogy ettem. Úgy rendesen. :D

Mégis hogy a fenébe ülnék ott 20 jóllakott családtag között korgó gyomorral...? Sült csirkecombok, burgonyaköret, kenyér és a habos sütik társaságában...? Jó, jó a pálinkát meg a bort visszautasítottam, de a kaját ki nem hagytam volna...
...persze a cukormérőm vibrált ilyen meg olyan számokkal is, ám a ma reggeli 6,5 mmol/l alapján azért úgy vélem, jól megterveztem a megterveznivalót. :)

Ebben segít néhány szabály, amit (tuti ami tuti) én ilyenkor mindig betartok:
- a "habzsi -dőzsi" még ilyenkor sem jelenti azt, hogy akkor eszek, amikor épp kedvem szottyan. Attól, hogy ünnepnapon bevállalok egy szelet kenyérrel többet az ebédhez, esetleg egy krémest délután, még ugyanúgy számolom a szénhidrátokat és betartom a 3-4 órás étkezési "szünetet". Fontos, mert a gyorshatású inzulinok ide-oda lövöldözése súlyos vércukoresésekhez vezethet!

- este 8 után ilyenkor sem eszek, ha nem muszáj.
- menütől függően eleve úgy kalkulálom a napi szénhidrátmennyiséget, hogy az ne nagyon lépje túl a megszokottat. (Például rizs helyett zöldséget eszek ebédre, ha tudom, hogy utána benyomok egy adag tiramisut. DE! Nem felejtek el elrágni néhány korpovit kekszet is mellé, hogy meglegyen az elhúzódó hatású CH is... stb.)
- nagyon sok tiszta vizet iszok a sütik mellé, hogy felpörgessem vele az anyagcserémet, és megelőzzem a szervezetem elsavasodását. A vércukornak egyébként is nagyon jót tesz a fokozott folyadékfogyasztás!
- többször mérek vércukrot, hiszen az (esetleg) ismeretlen szénhidrátokra máshogy reagál(hat) az inzulin. Én csakis így érzem magam biztonságban.
- és közben nem felejtem el jól érezni magam. :)
Persze, minden tiszteletem azoké, akik képesek az önmegtartóztatásra mindig és mindenhol. Akik nem tulajdonítanak jelentőséget a krémeknek, a színeknek, a csokoládénak, a tejszínnek.......... mert igazuk is van. Ne azért éljünk, hogy együnk. 

Viszont azt igenis csak egy cukorbeteg tudja, milyen mennyeien varázslatos élmény tud lenni egy (egyébként tiltott) sütemény vagy például 2-vel több gombóc fagyi az édestölcséren. :D Juuuuhhhh. A sok isteni gyümölcsről nem is beszélve...
Hát nézzétek el nekem ezt. Szeretek enni, szeretek élni!

És amíg minden egyes nap betartom a hajdinászöldköreteskorpovitkekszeszsírszegénytejtermékesbarnarizseshalascsirkés diétámat, évente néhányszor igenis megérdemlem azt a bőséges ünnepi menüt. ;)

Utóirat:
Nagyszülők 50. házassági évfordulója vitt bűnbe. Szóval megérte.
És mentségemre váljék, hogy egész este táncoltam! :D

üdv
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése