Translate

2015. február 24., kedd

SushiLove

Imádom a sushit. Bár, ha valaki azt mondja nekem 5 évvel ezelőtt, hogy így lesz, kiröhögöm. Még hogy nyers hal, meg kaviár... hogy én? Ki gondolta volna, hogy egyszer minden nap enni akarom majd... :-)

A sushi egy olyan tradicionális japán étel, mely rendkívül értékes tápanyagforrás, rengeteg fehérje, valamint jód található benne, viszont zsírtartalma igen alacsony, ezért nagyon egészséges. 

Nem egy konkrét étel neve, hanem gyűjtőnév: olyan, mint nálunk mondjuk, a hidegtál. 

Egyik jellemző darabja a rizshalom tetején felszolgált nyers halszelet, aminek nigiri sushi a neve. A másik jellegzetes fogás a maki, ami zöld algalapba csomagolt rizshenger, közepén kis darab hallal, vagy zöldséggel. Tehát a sushit nem csak halevők élvezhetik (személyes kedvencem pl. az ubrorkás maki). 
A sushi fő ízesítői a gyömbér, a wasabi, azaz a zöld torma és a szójamártás.
Ennyit a fogalomról. :-D


Mivel én igen gyakran fogyasztom ezt a fantasztikus étket, megméregettem, kiszámoltam már néhányszor a kis makik és nigirik súlyát/szénhidráttartalmát és ellenőriztem a vércukorszintemre gyakorolt hatását is.

Nos: IMÁDOM. :-D

Először is a makigyártó séfek annyira profik, hogy tényleg grammra pontosan ugyanolyan súlyú gombócokat tekergetnek. Ez töltelékkel együtt 16-18 g, anélkül pedig 14-15 g.
A nigirigyártás ugyanígy. A feltét nagyobb, a látvány szebb, de a rizs súlya nagyjából ugyanaz, mint a makiknál (kicsivel több).
Szóval ez azt jelenti, hogy nagyzolva 15 gramm főtt rizzsel kell számolni egy sushi elfogyasztásánál. Hibátlan. 

Arról nem beszélve, hogy a cukraimat egyáltalán nem bántja, teljesen mindegy, hogy ebédre vagy vacsorára kérem... Imádom.

Bajba akkor kerülhetsz, ha leülsz a futószalag mellé.:-D Igen, az veszélyes...
Úgy eltölteni például egy kellemes vacsoraidőt a Wasabiban, hogy szebbnél szebb, különlegesebbnél különlegesebb és finomabbnál finomabb kreációk futnak melletted a szalagon... és legszívesebben mindegyiket betolnád... kihívás. Legalábbis cukorbetegen.
És nem az ételek miatt, hanem mert nem látod egyben soha, hogy mennyit ettél.:-D
Na de erre is van megoldás, ha keres az ember... telefon, vagy post 'it. Aztán lehet írogatni, mi mindent kóstoltál meg... Én így szoktam.:-D

A sushi fantasztikus.
Mindenkinek meg kell kóstolnia. Legalább egyszer. ;-)


Utóirat:
A mai modern sushi egyébként Hanaya Yohei nevéhez köthető, aki 1820-ban Tokyo-ban nyitotta meg sushi boltját. Ez volt a mai sushi bárok őse. 
A mai sushi a ’70-es évektől vált világhírűvé.

A lényeg, hogy próbáld ki, ha eddig nem tetted. :-))

üdv,
DiabGirl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése