Translate

2016. február 11., csütörtök

Lőttem vagy nem lőttem?


Beadni minden nap, azonos időpont(ok)ban a szükséges inzulin(oka)t, feljegyezni azt, számolni vele, tervezni a napot... Egyszerűnek tűnik, de nem az.

Főleg, ha közben elfelejted mit csináltál, vagy nem csináltál...

Korábban nem igazán izgultam túl az inzulinbeadás körüli teendőket. Ha éppen hajnal 5-ig buliztam a főiskolán, hát addig buliztam, aztán lefeküdtem aludni. Kit érdekelt, hogy reggel 8-kor bázist kellene adni. (??) Beadtam délben, vagy be se adtam. (Az étkezésekről inkább nem is írok.) Aztán persze csodálkoztam, ha másnap borult minden, hypoval meg hyperrel is. No comment.

A lényeg, hogy azóta sokat tanultam erről. Mennyit számít a pontosság? Melyik napszakban érdemes bázist adni? Egy adagban vagy megbontva? Hogyan éljünk túl egy 6-10 órás időeltolódást is akár a penes bázisadással? Mit jelent stabilnak maradni egész nap? Hogyan számoljak a gyorshatásúval? Mi történik két étkezés között? Satöbbi.

Egyébként már jól megy.

De azért mindig jön az a rutin.

Felkelek, mérek, bázist szúrok 8-kor, megiszom a tejeskávém, megnézem a telefonom majd felöltözöm.

Általában.


De... amikor hamarabb öltözöm fel, minthogy meginnám a kávém, vagy a mérés után mosok fogat, és nem a kávé után, vagy amikor még félálomban mérek, majd megmosom a fogam, vagy előbb böngészem a telefonom és jól elmegy az idő vele, neadjisten korábban kelek és 8-ig még leszaladok a boltba reggeliért, hirtelen nem látom, hol volt/van/lesz a bázis.

A reggeli rutinból szapora pulzus lesz, meg pánik, meg tízperces agyalás, hogy akkor most mi van?Mikor is adtam be a bázist? Beadtam -e egyáltalán? Aztán, ha be is adtam már a bázist, elkattogok azon, mi van, ha már másodjára adtam be? (És ilyenkor délig imádkozom, hogy ne kezdjek hypozni..)

Mit mondjak, mindez igazán fárasztó tud lenni. 

És ugyanez étkezéskor. Elég telefonálnom, miközben inzulint adok. Vagy elgondolkodni azon, mit főzzek holnap. De egy stresszesebb nap is olyan zombivá tesz, hogy nincs agyam, amivel visszaemlékezzek a szúrásra. És akkor jön a pánik megint. Most adjak akkor inzulint? Vagy várjak, míg mérek újra? És ha be is adtam, duplán adtam? Úristen, hol a cukros jegeskávém?? Tuti, ami tuti..

A következő mérésig meg még tízszer jól leizzadok, amíg meg nem nyugszom, hogy a pillanatnyi memória zavar nem okoz majd súlyos hypot.

Éppen ezért van néhány "szabály", amit a saját érdekemben, többé kevésbé igyekszem betartani:

1. Ébredés után igyekszem addig nem is mozdulni az ágyból, amíg tudatomra nem ébredek. Csak, hogy felfogjam, hol vagyok és hány óra van. Aztán jöhet a rutin.

2. Természetesen előfordulhat, hogy hamarabb iszom kávét, vagy mosok fogat, elvégre korábban is ébredhetek, nem tilos az. A lényeg, hogy tartsam magam a 8 órához, és ha szól az emlékeztető, üljek le, akár a konyha közepén, és adjam be a bázis inzulint, különben elvész az éterben és aztán majd gondolkodhatom, hányszor nyomtam szundit a telefonon...

3. És ami a legfontosabb, jegyezzem fel e nemes percet valahová. Telefon.. napló.. cetli.. valami. Mert akkor vissza tudom ellenőrizni magam.

Hát ennyi.
Ti hogyan oldjátok meg e memória-zavart?

Lehet, hogy csak nekem van.... :-DDD

üdv
Niki

7 megjegyzés:

 1. Ismerős a helyzet :) Feküdnék le, de látom az asztalon a pen (nem ott a helye)... Beadtam, nem adtam? Most akkor szúrjak, ne szúrjak? Persze visszaemlékezni sehogy sem sikerül... Idegesítő az ilyen amnézia az biztos. :)

  VálaszTörlés
 2. Egyébként ez egy tök jó megoldás lehet, amit írtál.:) Az inzulin helye. Például addig ki sem veszem a táskából míg biztosan nem használom. Aztán szúrás után vissza is teszem.:)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem beválik! Csak tényleg mindig vissza kell tenni a helyére, hogy ne zavarjon össze.

   Törlés
 3. Novopen 5. Sajnos Magyarországon nem is hallottak róla, pedig már évek óta létezik. Előző változatától, a Novopen 4-től abban különbözik, hogy van a végén egy kijelző, mely mutatja mennyit adtál be, hány órája.
  Ausztriából tudtam csak rendelni a neten. Körülbelül 20ezer Ft. volt darabja. Ha valakit érdekel írok pontos infót honnan és mennyiért.
  Nekem nagyon bejött!
  Itt egy kép róla:
  http://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/patients-devices/images/novopen-5-novo-nordisk-2.png

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a tippet Joeman, én is megnézem, látom a link dán forrást is jelöl, én Norvégiában is járok sokat. Hátha itt is van, és jobbak a lehetőségek. :-) Majd írok róla.

   Törlés
  2. Szívesen! :)
   Remélem tudtam segíteni. Tényleg nagyon jó dolog, és nem értem miért néznek nagyokat mindkét diabetolóigán, ahol eddig jártam mikor megmutattam. Azaz tudom: Magyarországon nem forgalmazza a Novo Nordisk Magyarország. Pedig sokunknak nagy segítség lenne. Sajnos nehezen jutnak el az újdonságok Kelet-Európába. De nem panaszkodok, mert régen még így sem volt. :)
   Az ebay-en már 11-15ezer Ft plusz száll. költségért megvehető.

   Törlés
 4. http://www.ebay.ie/sch/i.html?_sop=1&_nkw=novopen+5&_frs=1

  VálaszTörlés